Florian Bodog, senator PSD Bihor – Ca membru al Parlamentului României preocupat de mai bine de 10 ani de problemele privind populația și demografia, permiteți-mi ca astăzi să mă refer la una dintre problemele majore cu care se confruntă țara noastră. Aș spune chiar, că pe termen mediu și lung, este cea mai gravă problemă cu care se confruntă societatea românească.

Mă refer, desigur, la problema scăderii demografice din România!

Conform statisticilor naționale și europene, populația României scade cu aproximativ un milion de oameni la fiecare 10 ani! Este o cifră enormă și extrem de îngrijorătoare, și, din nefericire, până acum nicio guvernare nu a reușit să gestioneze problema. Trebuie să fim onești și să admitem acest fapt. Fie pur și simplu s-a ignorat problema, fie soluțiile propuse au eșuat. Pe lângă sporul negativ al populației determinat de cauze naturale – au venit pe lume mai puțini copii decât numărul celor decedați, declinul masiv al populației este cauzat și de migrația externă.

Nu doar trecutul și prezentul sunt extrem de problematice. Din păcate, nici viitorul nu arată deloc așa cum ar trebui să arate, în condițiile în care, proiecțiile demografice ale Comisiei Europene până în 2100 arată că România va avea una dintre cele mai accentuate scăderi ale populației din Uniunea Europană.

Acest declin accentuat din anii următori va avea loc mai ales în zona populației active, 15-64 de ani. Va fi un șoc accentuat al ieșirii la pensie a așa zisei generații a ”decrețeilor” care, începând cu anul 2031 va fi tot mai mare: cohorte de oameni vor ieși la pensie și vor necesita sprijin, iar problema este că din spate vin din ce în ce mai puțini oameni, insuficienți cât să acopere bugetul asigurărilor sociale de stat!

Îmi exprim speranța că actualul cabinet și actualul ministru al familiei, așa cum îi spune și titularura, să acționeze cu viziune și cu mai multă determinare. Pe lângă recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor sociale, este nevoie stringentă de măsuri pro-active de sprijinire a tinerelor familii și de creștere a natalității.

În același timp îmi exprim și întreaga disponibilitate de a colabora și de a conlucra cu membrii executivului pentru a găsi cele mai bune soluții legislative și de politici publice. Trebuie să acordăm importanța cuvenită problemelor demografice, nu de alta, dar dacă nu găsim rapid soluții viabile, statul român nu va mai avea de unde să dea pensii beneficiarilor și ajutoare sociale celor aflați în nevoie sau dacă o va face, se va produce cu costuri foarte mari pentru bugetul de stat. În același timp, scăderea demografică va cauza și alte probleme structurale grave în mai toate domeniile, începând de la economie și continuând cu educația și sănătatea.

sursa – Declarație politică, Senatul României, 13.02.2024

Articolul precedentRomânia, printre cele cinci țări din Europa care nu au vecini mai bogați ca ele. De asemenea, pentru două țări suntem cel mai bogat vecin
Articolul următorGrecia devine prima țară Ortodoxă care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex