Doru Bușcu: Putin ucide ucraineni cu ajutor occidental. Își vinde gazele și petrolul cu sume duble și chiar triple unei Germanii care nu vrea să-și diminueze un pic profitul la exportul de automobile, unor Olande, Austrii sau Ungarii care văd în război o oportunitate politică și comercială. Banii rusești pe care Occidentul spune că îi vînează se plimbă nestingheriți prin Bruxelles, Amsterdam, Londra, Luxemburg, Zürich, Paris, Riga, Tallinn. Avocați belgieni, consultanți și bănci olandeze, firme britanice de real estate, intermediari de tot felul din aproape toate capitalele Europei de Vest și de Est pun umărul la spălarea, ocrotirea și transferul lichidităților necesare Federației Ruse.

Firme occidentale care totalizează sute de mii de angajați continuă să activeze la Moscova și Sankt Petersburg, la Novosibirsk și la Vladivostok, lăsînd moartea, suferința și morala în seama altora. Viktor Orbán dă din coadă pe lîngă Putin și primește dreptul de a importa gaz în euro. Cancelarul Austriei se preface îngrijorat de masacre și vizitează Moscova ca să obțină înlăturarea achiziției în ruble a tainului rusesc. Premierul Olandei se opune vehement sancțiunilor adevărate și le susține doar pe alea de catifea, doar pe alea care permit uciderea zilnică a sute de civili și distrugerea din temelii a unei țări europene.

Occidentul știe să arate lumii direcția rezonabilă, dar minte uneori de stinge. O face, desigur, în interesul siguranței alimentare, energetice, economice și electorale – și astfel compasiunea marilor democrații acoperă, în realitate, dorința de a rămîne în zona de confort.

Ucraina se îndreaptă cu pași repezi spre o baie de sînge, spre o catastrofă umanitară, economică și istorică demnă de secolul războaielor mondiale, și se vede limpede că Occidentul nu face destul pentru a opri această alunecare în abis. Apocalipsa nucleară pe care o flutură Putin e, poate, mai aproape ca niciodată, dar nimicirea economică imediată a Rusiei e o formă de război la îndemînă și, în raport cu moartea, mult mai ieftină. Cu sancțiuni totale, Rusia își pierde capacitatea de a trage cu rachete scumpe în copiii ucraineni. Nu mai poate trimite asasini din Siberia să lichideze civili, nu mai poate fabrica bombe cu fragmentare, termobarice și hipersonice, nu mai poate transforma în pulbere spitale, școli și orașe întregi.

Occidentul ar avea, în schimb, de înfruntat puțină austeritate. O vreme, statele și marile corporații ar aduna de la cetățeni bani mai puțini, profiturile și comisioanele ar fi un pic mai mici, dar n-ar muri nimeni de foame sau de pe urma rănilor. Ar fi înfrînt prin mijloace pașnice un agresor care caută mereu calea războiului și a amenințării cu forța. Dar, mai important ca orice, ar fi salvată o națiune curajoasă și demnă, care a dovedit că poate sta de pază la frontierele lumii libere.

De aceea poate că a venit rîndul oamenilor de rînd să acționeze. Ei, în spinarea cărora stau taxele și statele, pacea și războiul, pot să facă mai mult decît ceea ce refuză să facă șefii de guverne. Pot să aplice ei sancțiunile pe care guvernele le tot amînă. Pot să iasă un pic din confortul indignărilor de paradă și să acționeze după mica lor putere personală asupra Rusiei și a complicilor ei de stat și privați.

De ce ați mai alimenta de la MOL, o companie a statului ungar, care e aliatul lui Putin în UE? Sau de la Lukoil, sau Gazprom, companii ale statului rus? De ce ați mai merge să cumpărați produse de la Auchan, companie care nu s-a retras de pe piața rusă? Sau de la Metro, care își păstrează veniturile de trei miliarde pe piața de unde cumpără ucigașii copiilor ucraineni? Pute România de hipermarket-uri, le puteți sări pe astea două. Leroy Merlin încasează patru miliarde din Federația Rusă, așa că au rămas acolo, să ajute economia de război a lui Putin. De ce ați mai merge să vă luați bormașină de la ei? Sînt și alte mărci de bricolaj, unele chiar românești.

Vreți să mai cumpărați echipament sportiv de la Decathlon, care și-a păstrat în Rusia 50 de magazine și vinde adidași unei națiuni care bombardează teatre și maternități? Vreți să vă țineți banii la Raiffeisen, care își menține operațiuni de 25 de miliarde într-o țară în care Putin e susținut să-și continue crimele? Sau la o bancă din Amsterdam care spală bani rusești de un deceniu? Huawei, LG, Gorenje, Reebock, Asus sau Subway, mărci pe care le găsiți la orice mall din România, își văd de afaceri cu Putin. De ce ar merita aceste companii să le cumpărați produsele, cînd, fără pic de efort, găsiți zeci de alte opțiuni?

Nu e mare lucru să sari peste o benzinărie, o bancă, un bax de apă minerală sau o pereche de teniși, dar să-i pedepsești pe complicii unui criminal de război înseamnă ceva. La urma urmei, afacerile și profiturile depind de omul de rînd. Fără el, puterea și aroganța corporațiilor dispar. Iar statele și companiile care continuă să uite de unde își trag cîștigul și puterea merită ocolite cînd mergem la cumpărături. Măcar atît. (catavencii.ro)

Articolul precedentSala Polivalentă din Oradea. 23 de milioane de la Guvern, 5 de la Primărie. Ioan Mang: ”Sala Polivalentă din Oradea a fost demarată de către un Guvern PSD și a fost finalizată tot sub o guvernare din care face parte PSD”
Articolul următorFlorian Bodog: Guvernul PNL+USR ar fi putut evita risipa aberantă a trei sferturi de miliard de euro și nu a făcut-o!