Într-o interpelare depusă săptămâna trecută la Parlament, senatorul bihorean Florian Bodog i-a solicitat ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să spună ce se va întâmpla cu milioanele de doze de vaccin contractate de către guvernele anterioare și care nu au ajuns încă în țară și, mai ales, cu restul de plată, dat fiind că, practic, vaccinarea anti COVID, ca și campanie majoră, este închisă la această oră.

Din Nota informativă privind vaccinurile împotriva COVID 19 achiziționate de România în perioada 2020 – 2022 ce poartă ștampila Ministerului Sănătății, reiese că țara noastră s-a angajat să cumpere peste 80 de milioane de doze de vaccin la un cost total de peste 6 miliarde de lei. Aproape 49 de milioane de doze nu au fost încă livrate, în condițiile în care campania de vaccinare este, de facto, aproape oprită. Din dozele care au ajuns, totuși, în țară, au fost folosite mai puțin de 17 milioane.

În acest context, vă rog, domnule ministru, să îmi comunicați cine, când și pe ce bază a luat decizia achiziționării a peste 80 de milioane de doze de vaccin, cât din suma totală a fost achitată și ce se va întâmpla cu restul dozelor contractate precum și cu restul de plată. (sursa)

De asemenea, într-o declarație politică pe aceeași temă, susținută în plenul Senatului, fostul ministru bihorean al Sănătății a spus:

La fel ca și dumneavoastră, am fost de-a dreptul uluit, ca să nu spun siderat, când am citit nota de informare a Guvernului privind numărul vaccinurilor coronavirus cumpărate de România de la debutul pandemiei, prețul acestora și modalitatea de utilizare! După ce am parcurs acest document mi-am dat seama că sub pretextul binelui public, guvernanții de “dreapta” conduși de Iohannis, Orban și Cîțu nu au făcut altceva decât să irosească banii românilor!

Modul cum au gestionat situația și aceste achiziții ”strategice” nu are nimic de-a face cu interesul public sau cu sănătatea publică. Pur și simplu, este un furt, un jaf la drumul mare! Toți cei care au avut până acum vreun dubiu asupra intențiilor “autorităților” s-au putut convinge acum că marea campanie de vaccinare a populației derulată începând din Decembrie 2020 nu a fost altceva decât o mare “afacere”, un tun financiar de peste 1 miliard de euro. 

Fără să intru în prea multe detalii pentru că probabil le cunoașteți deja și dumneavoastră, vreau să vă spun că România a semnat că va cumpăra peste 80 de milioane de doze de vaccinuri coronavirus până în anul 2023. Nota de plată pentru această achiziție este mai mare de 1 miliard de euro: 6.032.660.377 de lei. Da, da, ați citit bine: 6 miliarde de lei! 

Problema este că majoritatea dozelor de vaccin (47.912.039 de doze) încă nici nu au ajuns în România, în condițiile în care centrele de vaccinare deja fie s-au închis, fie se închid în zilele următoare din cauza numărul redus al românilor care decid să se vaccineze. În ultima săptămână, de exemplu, s-au vaccinat mai puțin de 14.000 de români, adică mai puțin de 2.000 de vaccinuri pe zi. Se pune întrebarea: ce vom face cu restul de 47 de milioane de vaccinuri, când nu am fost în stare să utilizăm nici 17?

Pentru că din dozele care au ajuns în România, conform informării Guvernului, au fost folosite doar 16.752.049! Adică opt din 10 doze de vaccin care trebuie plătite de România sunt fie nefolosite (sunt în stocuri sau urmează să fie livrate), fie au expirat, unele au fost donate și altele au fost revândute. 

Când citești astfel de informări, nu ai cum să nu te îndoiești de onestitatea și corectitudinea guvernelor Orban și Cîțu! Oare de ce au achiziționat o cantitate de vaccin mult peste ceea ce era necesar? Au acționat din prostie, din necunoștință, din rea voință sau la ordinul “marilor” puteri, nici nu contează. Vaccinarea anti-COVID în România este o politică publică eșuată. Este o afacere păguboasă pentru cumpărător (statul român), dar extrem de profitabilă pentru vânzători. Și pentru intermediari. 

Orban și Cîțu au irosit banii românilor, iar miniștrii USR de la Sănătate nu au îndrăznit să se opună, deși devenise clar pentru toată lumea, inclusiv pentru mințile întunecate din fostele guverne PNL-USR, că românii sunt rezervați la vaccinarea COVID. Iohannis, Orban, Cîțu, Voiculescu, Mihăilă, Arafat și Gheorghiță au irosit peste 1 miliard de euro pentru a cumpăra vaccinuri cu mult peste numărul necesar, chiar și pentru rată de vaccinare 100%. Cu această sumă puteam acoperi toate măsurile sociale propuse acum de PSD și încă mai rămâneau bani! (sursa)

Articolul precedentDe la cititori: Prefectul Țiplea ar fi legitimat, fără niciun drept, polițiști aflați în misiune!
Articolul următorSenatorii peneliști vin cu un proiect de lege pentru protejarea investitorilor imobiliari de “ONG-iștii procesomani”. Dezvoltatorii se simt șantajați