Femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a muri după un atac de cord, comparativ cu bărbații, arată un studiu recent.

Rezultatele evidențiază necesitatea unei mai mari conștientizări a riscurilor de boli de inimă la femei, spun cercetătorii.

Cercetări anterioare au constatat că femeile care au suferit un atac de cord atunci când o arteră majoră care alimenta inima a fost complet blocată – infarctul miocardic cu supradenivelare ST (STEMI) – au un prognostic mai prost în timpul spitalizării, în comparație cu bărbații, scrie The Telegraph.

Experții sugerează că de vină pentru acest lucru poate fi vârsta mai înaintată a femeilor, numărul crescut de alte afecțiuni și faptul că stenturile sunt mai puțin folosite pentru a deschide arterele blocate.

Femeile de toate vârstele care suferă un infarct miocardic au un risc deosebit de ridicat de a avea un prognostic slab. Aceste femei au nevoie de o monitorizare regulată după atacul cardiac, cu un control strict al tensiunii arteriale, al nivelului de colesterol și al diabetului, precum și de îndrumare spre reabilitare cardiacă.

Numărul fumătoarelor este în creștere la femeile tinere și acest lucru ar trebui abordat, împreună cu promovarea activității fizice și a unui stil de viață sănătos”, a declarat autorul studiului, dr. Mariana Martinho, de la Spitalul Garcia de Orta, din Almada, Portugalia.

Noua cercetare a comparat rezultatele pe termen scurt și pe termen lung după STEMI la femei și bărbați și a analizat dacă au existat diferențe de atât la femeile aflate în premenopauză (55 de ani și mai puțin), cât și la cele aflate în postmenopauză (peste 55 de ani).

Studiul a inclus 884 de pacienți, cu o vârstă medie de 62 de ani, iar 27% dintre aceștia erau femei. Cercetătorii au constatat că femeile erau mai în vârstă decât bărbații (vârsta medie de 67 de ani față de 60 de ani) și aveau rate mai mari de hipertensiune arterială, diabet și accident vascular cerebral anterior.

La 30 de zile după atacul de cord, 11,8% dintre femei muriseră, comparativ cu 4,6% dintre bărbați.

La cinci ani, aproape o treime dintre femeile din studiu (32,1%) muriseră, comparativ cu 16,9% dintre bărbați. În plus, mai mult de o treime dintre femeile supraviețuitoare (34,2%) au suferit evenimente cardiovasculare adverse majore în același interval de timp, comparativ cu 19,8% dintre bărbați.

Articolul precedentRomânia a semnat acordul pentru testarea portofelului digital european: Programul prin care românii ar putea să facă plăți online instant
Articolul următorCeaiurile care detoxifiază ficatul. Plantele recomandate fac minuni pentru acest organ vital