Meteorologii avertizează că cele mai ridicate temperaturi vor fi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă. Aceasta înseamnă cam 39 de grade Celsius, poate, izolat, şi 40 de grade Celsius, în special în Oltenia.

În Bucureşti, temperaturile vor începe să crească, ajungând vineri la 35 de grade Celsius, sâmbătă – la 37 de grade Celsius şi chiar 40 de grade Celsius, duminică.

Astfel este important să știm cum să ne protejăm astfel încât să nu ne fie rău.

”În primul rând, n-ar trebui să ieşim afară decât dis-de-dimineaţă, până în ora 10.00, sau după ora 19.00. În al doilea rând, îmbrăcămintea trebuie să fie lejeră, din fibre naturale.

Hidratarea este extrem de importantă şi asta înseamnă, în această perioadă, 3-4 litri de apă pe zi. Riscul deshidratării este uriaş”, explică dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie în Bucureşti, conform Adevărul.

Orice semn de slăbiciune sau de ameţeală poate fi un indicator de insolaţie

”În acest caz, persoana trebuie să intre într-un magazin cu aer condiţionat şi să bea o sticlă cu apă rece, până se hidratează complet. Culoarea urinei este un indicator al gradului de hidratare a organismului. Aceasta trebuie să fie cât mai deschisă la culoare”, explică medicul de familie.  

Copiii și vârstnicii sunt cei mai expuşi riscului în perioadele caniculare. Dr. Valeria Herdea, medic primar pediatru, îi sfătuieşte pe părinţii cu copii mici să nu iasă la plimbare cu aceştia decât între orele 7.00 şi 10.00 dimineaţa sau după ora 19.00.

”Capul copilului trebuie protejat de o pălărioară, iar îmbrăcămintea trebuie să fie din in, bumbac sau altă fibră naturală, de preferat de culoare albă.

Crema de protecţie solară se aplică de la ora 10.00 şi până la ora 18.00 dacă mamele trebuie să iasă din casă. Acestea ar trebui să aibă la dânsele suficiente surse de hidratare pentru cei mici: fie lapte de sân, fie apă. La temperaturi peste 25 de grade, sugarul are nevoie să fie hidratat dacă mama nu are lapte suficient”, recomandă dr. Herdea.

Alimentele trebuie să fie proaspete și din surse sigure, pentru a nu risca îmbolnăviri ale tubului digestiv.

”Somnul copiilor este recomandat să aibă loc într-o cameră răcoroasă, cu temperaturi sub 24 de grade Celsius. Igiena este importantă, la fel şi respectarea regulilor de vaccinare. Pentru copiii de vârstă mai mare, dacă plecăm cu ei în concediu trebuie să fim atenţi la mâncărurile consumate, precum şi la expunerea la soare.

Pălărioarele nu trebuie să lipsească şi nu trebuie intrat în bazine cu apă care nu au avizele sanitare de funcţionare.

Nu uitaţi: suntem în perioadă de COVID-19. Creşte numărul de cazuri chiar dacă este cald, transmiterea este foarte rapidă, peste 90%, aproape ca la varicelă. La orice semn de deshidratare, de vărsături, de diaree, de erupţii pe piele, să vă prezentaţi la medic. Nu utilizaţi medicamente fără recomandare medicală”, recomandă medicul pediatru. (sursa)

Articolul precedentSfântul Ilie se sărbătorește pe 20 iulie. Tradiții și obiceiuri
Articolul următorComisia Europeană: Iarna, temperatura din interiorul clădirilor publice să fie de maximum 19°C