Ministerul Mediului anunța în urmă cu ceva vreme că 11 orașe mari din România erau obligate să ia urgent măsuri împotriva poluării, altfel riscând amenzi importante din partea Comisiei Europene!

Deloc surprinzător, pe listă se regăsea și Oradea, dar asta nu din cauza – credem noi, poluării industriale, dat fiind că așa cum ni se tot spune noi suntem un oraș turistic (sic!), ci din cauza traficului infernal și a prafului, efect al numeroaselor șantiere începute și neterminate.

Dacă aceste orașe nu își rezolvau problemele de poluare, România risca amenzi de până la 400.000 de euro pe zi!

Ei bine, cel puțin la Oradea ele nu sunt rezolvate!

Site-ul global Accuweather oferă zilnic informații despre calitatea aerului din toată lumea, inclusiv din Oradea și de multe zile, orădenii pot afla, cu îngrijorare, despre calitatea PROASTĂ a aerului pe care îl respiră!

Astfel, specialiștii de la Accuweather îi informează pe orădeni că astăzi, de exemplu (dar era exact la fel și ieri), aerul din Oradea a atins un nivel ridicat de poluare și este nesănătos pentru grupurile vulnerabile. Accuweather recomandă celor vizați să reducă timpul petrecut afară mai ales dacă resimt simptome precum dificultăți de respirație sau gât iritat.

Dar problema este și veche și extrem de gravă!

Ziarul american de talie mondială The New York Times a lansat în Decembrie 2019 un articol interactiv prin care oameni din întreaga lume pot compara vârful de poluare înregistrat în orașul lor (în 2019) cu Camp Fire – cel mai dezastruos incendiu de vegetație din istoria Californiei (2018) și cu CEA MAI POLUATĂ ZI de la New Delhi – orașul indian care, din păcate, a devenit un simbol nefericit al pericolelor mortale aduse de poluarea aerului. Rezultatele comparației erau dezastruoase pentru Oradea și mortale pentru orădeni!

Ce vedeți mai jos este Oradea, care în cea mai poluată zi a anului 2019 a înregistrat, fiți pregătiți, 1.330 de micrograme pe metrul cub (!!!!), considerat de americani – și de bunul simț, ca fiind un nivel extrem!

Probabil că nu mai e nevoie de multe comentarii…

Alte orașe din România de pe lista neagră a UE stăteau astfel (în cele mai poluate zile din 2019): Craiova (290), Cluj-Napoca (1.664), Timișoara (118), Constanța (1.575), Brăila (1.166), Galați (1.436), Bacău (1.149), Ploiești (209), Pitești (1.030) și București (1.272). De remarcat că București era sub nivelul de poluare al Oradiei! (în cea mai poluată zi din 2019)

Dar să vedem cum ne comparam cu cel mai devastator incendiu de vegetație din istoria Californiei (2018). Dacă incendiul denumit Camp Fire a înregistrat un maxim de 200 de micrograme pe metrul cub, Oradea – să ne amintim, a atins 1.330 de micrograme! 200 de micrograme înseamnă un nivel foarte nesănătos, iar oamenii sunt sfătuiți să iasă cât mai puțin din case… Nouă, la 1.330 nu ni s-a spus decât că ne luăm la trântă cu Debrecen… Probabil de la fum i se trăgea edilului nostru…

Iar New Delhi? Ei bine, cel mai poluat oraș din India abia (sic!) a atins, comparat cu Oradea, 900 de micrograme la metrul cub. În cea mai poluată zi înregistrată!…

Așadar, dacă la 200 de micrograme americanii cer oamenilor să iasă cât mai puțin din casă nouă, la 1.330, ni s-a spus că trăim în cel mai bun oraș din România. Dar suntem sub New Delhi care, desigur, e un gigant cu o populație metropolitană de aproximativ 27 de milioane de locuitori!

Acest gen de poluare, spuneau jurnaliștii de la New York Times, a fost responsabil în 2015 de peste 4 milioane de morți, pentru că ne intră în plămâni și chiar în sânge.

Probabil nu va trece multă vreme până când Primăria Oradea va fi obligată de Instanțe la despăgubiri imense pentru morțile cauzate de lipsa oricărei gestionări a poluării aerului din oraș.

Articolul precedentFlorian Bodog: ”Disputa” între Ministerul de Interne și cel al Sănătății trebuie rezolvată rapid și colegial, pentru binele milioanelor de pacienți!
Articolul următorMinistrul Muncii a promis la Oradea că următorul proiect al ministerului se va numi «Îndrăgostirea tinerilor de meserie», având ca model evenimentul organizat de AJOFM Bihor