Acum câteva luni, Ziarul Financiar – deci nu bunica, săraca (!), atrăgea atenția asupra salariilor mici din Oradea, care spre surpriza unora, dar nu și a celor care văd totuși realitatea, se situează în urbea de pe Criș sub salariile din Botoșani. Nu că Botoșani ar fi ceva rău, în ciuda celor declarate, și uitate, de urmașul Brătienilor, Rareș Bogdan

Imediat, propaganda locală, cea plătită din banii orădenilor, a și sărit la gâtul celei mai prestigioase publicații economice din România, pe care a numit-o ‘cândva serioasă‘, doar pentru că a îndrăznit să ne pună oglinda în față și să arate un adevăr pe care administrația penelistă Bolojan-Birta l-ar vrea ascuns sub preș: ORĂDENII SUNT PROST PLĂTIȚI!

Încă o dată: ORĂDENII SUNT PROST PLĂTIȚI.

Mai deunăzi, Libertatea, o altă publicație națională de prestigiu care nu s-a zgârcit nici ea de-a lungul timpului cu laudele la adresa Primăriei Oradea, dezvăluia că SALARIILE DIN ORADEA SUNT SUB MEDIA NAȚIONALĂ.

Nu știm ce explicații va da propaganda, dar e cert că, sub valul organizat de laude și osanale, lumea începe, totuși, să se uite și la cum trăiesc, de fapt, fericiții orădeni, norocoșii din Barcelona (știu, e puțin spus…) României.

Per ansamblu, CEI MAI MULȚI ORĂDENI TRĂIESC PROST, IAR UNII CHIAR FOARTE PROST.

Un angajat din Oradea, cel mai important oraș din județul Bihor, câștigă în medie circa 3.340 de lei net pe lună, potrivit datelor furnizate de Salario, comparatorul de salarii realizat de eJobs. Astfel, lefurile din municipiul Oradea se situează atât sub media națională de 3.721 de lei, comunicată de Institutul Național de Statistică, cât și sub media altor orașe mari, deși județul Bihor a atras investiții mari în ultimii ani.

Aproape 60% dintre orădeni au venituri cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei net pe lună, conform datelor.

Concomitent, un procent de 22,8% câștigă între 4.000 și 7.000 de lei net pe lună, iar 6,3% au venituri lunare de peste 7.000 de lei net pe lună. (sursa)

În aceste condiții, ne întrebăm: de ce, cum și pentru cine sunt construite puzderia de blocuri noi, mai mari și mai mici, din Oradea? Pentru ca, probabil, dezvoltatorii, direct sau indirect, să ne laude pe tot felul de bloguri și podcast-uri și să ne spună ce minunați suntem, în vreme ce avem salarii sub media națională?

Tare mă tem că de fapt singurul beneficiu pentru orădeni e că se pot lăuda că locuiesc într-un oraș pe care nu și-l pot permite.

Articolul precedentFeriți-vă copiii de RER!
Articolul următorElectric-Up: Ministerul Energiei pune firmele beneficiare în program să ofere curent gratis proprietarilor de mașini electrice. Plătim toți pentru bogații care și le permit?