Patrick Andre De Hillerin: E ceva agitație zilele astea pe tema fondurilor europene. De ce acum, de ce așa, cam din senin, încep doi europarlamentari să vorbească despre banii europeni, este greu de spus. Poate știu ei ceva, poate vor să ne dea o veste proastă…

Prima a fost Corina Crețu, fost comisar european fix pe partea de fonduri europene, care a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că „România este foarte întârziată“ în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene. Informația furnizată de europarlamentarul Pro România este că România nici măcar nu se poate atinge de alocația pentru exercițiul financiar 2021-2027, pentru că n-a încheiat acordurile de parteneriat cu UE. Vorbim despre aproximativ 30 de miliarde de euro (deși președintele Iohannis vorbea despre 50 de miliarde). Aparent, suntem în situația asta pentru că ne-am concentrat mai mult pe PNRR. Dar nici de acolo n-am atras până acum cine știe ce bani, ci doar un avans din granturi și unul din împrumut, în total 3,7 miliarde de euro, care au venit automat. Căci da, spre deosebire de fondurile UE alocate pe exerciții financiare, banii din PNRR sunt pe jumătate împrumut. Dar am vrut noi să ne și împrumutăm, că ne era greu să folosim ceilalți bani. „România are planificată îndeplinirea a peste 200 de investiţii, 215 reforme şi nu s-a realizat până acuma nici un jalon de PNRR“, mai zice Crețu.

Dar după Corina Crețu a venit, din partea cealaltă, și Rareș Bogdan: „O parte din vina pentru accesarea insuficientă a banilor UE vine din partea unei dictaturi a funcționarilor de la nivel central care refuză să înțeleagă importanța banilor UE“. Foarte interesantă și declarația Dickisitului. Pentru că, ce să vezi, avem un nou ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene. Domnul Boloș, care când e politician sadea, când e tehnocrat liberal, vine tocmai din sistemul ăsta profund blamat de către Rareș Bogdan.

Ioan-Marcel Boloș a mai fost ministru al Fondurilor Europene din 4 noiembrie 2019 până pe 23 decembrie 2020. Lui i se datorează, în cea mai mare măsură, prima variantă a PNRR-ului românesc, acea variantă pe care UE a folosit-o ca să ne dea în cap cu ea până s-a făcut tot dosarul ferfeniță.

În perioada 2012-2013 a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, unde a fost coordonatorul Programului Operațional Regional (POR) 2007-2013. A mai fost șeful autorității de management pentru Programul Operațional Sectorial Transport (POST) 2007-2013 și al Direcției Generale Management și Strategii din cadrul Ministerului Transporturilor în perioada 2013-2015 și apoi a fost iar secretar de stat la Transporturi, în Guvernul Cioloș, iar din 2017 a condus, în calitate de director general, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Altfel spus, de vreo zece ani, Ioan-Marcel Boloș a lucrat aproape încontinuu numai cu fonduri europene, deținând funcții importante în domeniu. Vorbim fix de perioada în care și Corina Crețu, și Rareș Bogdan se plâng că nu s-au atras fonduri europene.

Probabil că asta este și soluția pentru a reuși, la un moment dat, să atragem banii ăștia: iei oamenii care n-au performat și, din secretari de stat sau directori, îi faci miniștri, ca să lași locul liber pentru unii mai competenți. Problema e că ar mai trebui înființate vreo câteva zeci/sute de ministere ale Fondurilor Europene, numai ca să scapi de politruci. Poate nu e cea mai bună soluție, totuși. (catavencii.ro)

Articolul precedentCiucă laudă peneliștii din Alba: Mi-aș dori să văd acest model de administrație practicat în întreaga țară
Articolul următorTrebuie să ne îngrijoreze că vârsta medie a asistenţilor medicali din România este de peste 45 de ani!