Numărul de asistenţi medicali din unităţile din reţeaua publică (reţeaua Ministerului Sănătăţii, Administraţia locală şi Academia Română) era anul trecut de 88.506, un număr cu peste 3000 mai mare faţă de anul precedent, când erau 85.198 asistenţi medicali. Dintre cei 88.506, peste 13.000 (13.735) sunt cu studii superioare şi peste 74.000 (74771) cu studii medii. Numărul asistenţilor medicali din reţeaua publică era în 2019 de 82.872.

Un studiu recent arată însă că România are nevoie urgent de încă peste 50.000 de asistenţi medicali pentru a face faţă provocărilor sanitare din următorii ani. Reprezentanţi ai Ordinului Asistenţilor spun că vârsta medie a asistenţilor medicali din România este de peste 45 de ani.

Carmen Mazilu, Preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Municipiului Bucureşti:

„Pandemia a fost o perioadă în care asistenţii medicali nu au mai plecat, cel puţin din ce cunoaştem noi, foarte mulţi au reuşit să intre în sistemul românesc, a fost foarte mare nevoie şi cumva apelurile făcute şi de Ministerul Sănătăţii, foarte mulţi au venit în ajutor. 

O cifră exactă cu câţi asistenţi medicali pleacă nu avem pentru că la noi vin să ceară documente de recunoaştere profesională, dar nu vin să ne anunţe dacă au reuşit să plece, dacă au plecat şi au rămas acolo. 

Am avea nevoie de un normativ de personal nou pentru că, dacă ne gândim la o îngrijire de calitate, principiul ar fi calitatea îngriirii ci nu câte paturi avem într-un spital, am avea nevoie de foarte mulţi asistenţi. La fel de mult am avea nevoie de foarte mulţi asistenţi în zona de asistenţă medicală primară, în comunitate, nu este deloc dezvoltată această zonă în România şi ştim cu toţii că este mai bine să previi decât să tratezi, aşa că ar trebui un număr destul de mare de asistenţi. 

Ce trebuie să ne îngrijoreze este câ vârsta medie a asistenţilor medicali din România este de peste 45 de ani. Şcolile au destui candidaţi acum rămâne de văzut cum îi absoarbe sistemul. 

Eu mi-aş dori foarte mult ca asistentul medical să fie mai recunoscut, rolul lui să fie crescut în sistemul de sănătate, asistenţii medicali să fie implicaţi în partea de educaţie pentru sănătate, avem un impact important al cancerelor şi al bolilor cronice, aici asistenţii medicali ar avea un rol extraordinar”, afirmă Carmen Mazilu.  

50.000 de asistenţi medicali, necesari de urgenţă în sistemul de sănătate

În săptămâna dedicată asistenţilor medicali, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” şi Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” au lansat studiul realizat de compania Frames. Studiul arată nevoia stringentă a României de a forma asistenţi medicali.

“Ţara noastră are nevoie urgentă de peste 50.000 de asistenţi medicali pentru a face faţă provocărilor sanitare din următorii ani, generate de îmbătrânirea populaţiei şi de deterioararea accentuată a sănătăţii categoriilor vulnerabile, în special copii şi bătrâni”, este una dintre concluziile studiului.

„Nevoia de personal din clinici, spitale, cabinete medicale din ţară este uriaşă şi va creşte semnificativ în următorii ani, aşadar se impune realizarea unui plan naţional coerent de pregătire în zona asistenţei medicale”, se mai arată în document.

Un raport al Consiliului Internaţional al Asistenţilor,invocat de autorii studiului, arată că pandemia a înrăutăţit situaţia forţei de muncă globale în ceea ce priveşte asistenţa medicală. 

Astfel, acest raport sugerează că va fi nevoie de 13 milioane de asistenţi medicali pentru a acoperi deficitul global în următorii 10 ani, echivalentul a aproape jumătate din forţa de muncă actuală, de 27 de milioane. (sursa)

Articolul precedentDe vreo zece ani, Boloș a lucrat aproape încontinuu numai cu fonduri europene, deținând funcții importante. Vorbim fix de perioada în care unii se plâng că nu s-au atras fonduri europene
Articolul următorMinistrul Sănătății vine mâine la Oradea