Încurajată de discursurile anti „asistați social” ale ministrului muncii, Raluca Turcan, agenția care face plata ajutoarelor de stat și-a schimbat numărătoarea beneficiarilor, astfel încât să iasă ceva mai mulți când Raluca Turcan trage linie și prezintă datele celor care sărăcesc bugetul României. Urmează o explicație tehnică, bazată pe datele furnizate ziarului chiar de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).

Instituția ANPIS, subordonată Ministerului Muncii condus de Raluca Turcan, se ocupă de plata beneficiilor sociale. Lunar publică rapoarte cu plățile sale, inclusiv cu cele pentru ajutor social (venit minim garantat – VMG). În toate aceste rapoarte, ce pot fi găsite pe site-ul instituției, ultimul în decembrie 2020, agenția folosește expresia „beneficiari plătiți”.

Într-o notă de subsol, explică că beneficiarii includ persoane singure și familii. În funcție de câți membri sunt, diferă sumele plătite. Pentru o persoană, ajutorul social e 142 lei. Pentru o familie cu doi membri, ajutorul social e 255 lei. 

Lună de lună, agenția a folosit aceeași formulare, numărându-i ca beneficiari pe cei care primeau un ajutor social pe numele lor, indiferent dacă beneficiarii erau persoane singure sau familii. 

De exemplu, în decembrie 2020, ANPIS consemnează 176.674 de beneficiari de ajutor social.  

ANPIS a început să numere altfel beneficiarii

Recent, instituția a operat o schimbare subtilă, dar extrem de relevantă în discursul său. 

Într-un răspuns oferit Libertatea pe 28 ianuarie, ANPIS precizează că în decembrie 2020 erau 176.674 de dosare VMG și 413.615 de beneficiari.  (Nu am solicitat numărul de dosare/ numărul de beneficiari, ci alte date, dar instituția le-a oferit și pe acestea, incluzând acea distincție între dosare și beneficiari.)

Altfel spus, când se referă la beneficiari, ANPIS numără acum toți membrii dintr-o familie, inclusiv copiii. 

Concret. Până în decembrie 2020, ANPIS ar fi consemnat un beneficiar de VMG în cazul unei mame singure cu doi copii, ce beneficiază de ajutor social. 

Acum, aceeași instituție numără 3 beneficiari de ajutor social, luând și copiii în calcul. Sau, cum ar zice mare parte din presa românească , numără „3 asistați social”. 

Citeşte întreaga ştire: Cum au ajuns copiii pe lista „asistaților social”, doar ca numărul „leneșilor” să fie umflat pentru Raluca Turcan

Articolul precedentLovitură pentru vicepremierul Dan Barna: Este acuzat că a semnat ca firma sa să ia 13 milioane de lei de la UE
Articolul următorDe la cititori: Crișul la Oradea, mizerie și nepăsare