Suntem în plin sezon de vacanțe, dar cum toate s-au scumpit. A devenit o adevărată provocare să ne mai permitem o călătorie și să ne mai rămână bani și pentru cheltuielile obișnuite.

Este însă posibil cu o planificare eficientă, mai ales dacă este făcută din timp.

În general în vacanțe oamenii cheltuie mai mult decât și-au propus și acum mai avem și inflația, creșteri de prețuri foarte mari față de vara trecută. Soluția este simplă, la îndemână, dar foarte puțini o aplică: trebuie să ne facem un buget înainte de a pleca în vacanță.

Există câteva reguli. În principiu ar trebui să nu cheltuim mai mult de un salariu lunar pentru vacanța de vară. Sigur că fiecare știe câți bani are, poate unii vor să meargă în mai multe vacanțe în timpul verii, și atunci se împart banii aceștia, dar ideea este să ne asigurăm că nu rămânem fără bani de întreținere în luna respectivă sau că nu ajungem să ne împrumutăm ca să mergem în concediu. Este păcat că stresul de după, plata ratelor, să ne anuleze bucuria unei vacanțe.

Ideal este, așadar, să ne facem bugetul de dinainte, evident să strângem bani lunar în timpul anului, stabilim cât vrem să cheltuim, pe ce, cât costă transportul, cazare, și cel mai bine e să plătim ce putem înainte, ca să ne putem bucura. Recomandat este să punem deoparte separat o sumă pentru distracții, mici excursii, suvenituri, poate cumpărături, pentru că e foarte ușor să ne ia valul.

Și să avem o sumă pentru situații neprevăzute. Cu toții vrem că vacanță să fie doar despre bucurie, dar se poate întâmpla orice, mergem într-un mediu nou, mâncăm altceva, ne putem accidenta, poate uităm acasă ceva și trebuie să cumpărăm. Ați văzut că sunt probleme cu zborurile, sunt multe anulate, este bine să avem niște bani în caz că avem probleme, pentru că decontările de la companiile aeriene pot să dureze.

Ne ajută și o asigurare de călătorie, mai ales pentru probleme de sănătate, pentru a călători fără griji – ATENŢIE să fie cu decontare directă, să nu trebuiască să plătim noi și să primim banii după.

Odată ajunși în vacanță, este bine să avem o sumă cash, nu foarte mare, și dacă mergem în altă țară să schimbăm de acasă în moneda locală, pentru taxi, autobuz, bacșiș la masă șamd.

Plată cu cardul este avantajoasă, pentru plăți nu se percep comisioane în general, dar mare atenție, pentru că uneori când plătim ceva în străinătate apare pe ecranul POS-ului întrebarea dacă vrem să plătim în euro sau în lei. Și suntem tentați să apăsăm pe lei, doar că atunci se face o dublă conversie și în general la un curs nu foarte bun, stabilit de comerciant. Cel mai bine este să apăsăm fără conversrsie, să plătim în euro, și face banca noastră schimbul la un curs mai bun. La fel și dacă retragem bani. Atenție este bine să scoatem bani de la sucursalele băncilor, nu de la bancomatele nebancare, sunt în general așezate în zone turstice, dar au comisioane uriașe, am văzut și de 20% din sumă.

E bine să am salvat numărul băncii, cel al companiei de asigurare, în caz că se întâmpla ceva.

Şi pentru familiile cu copii vacanţă poate fi şi o lecţie de educaţie financiară. Copiii vor în general de toate, mai ales dacă văd magazine frumoase. Îi puteţi da un buget copilului, dacă e la vârsta la care învaţa despre bani, să decidă el pe ce vrea să cheltuiască banii. (sursa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.