În vârstă de 36 de ani, șefa guvernului Finlandei, Sanna Mirella Marin, a participat la festivalul rock Ruisrock, organizat anual pe insula Ruissalo, din sud-estul țării. Ea a venit îmbrăcată cu o geacă de piele, tricou negru, blugi scurți și bocanci, după cum se vede într-o imagine postată chiar de organizatori pe rețelele sociale. Poza a strâns zeci de de mii de aprecieri pe Instagram, mii de distribuiri și sute de comentarii pe Facebook.

Sanna Mirella Marin, cel mai tânăr premier din istoria Finlandei

Născută la 16 noiembrie 1985, Sanna Mirella Marin a devenit premier al Finlandei la numai 34 de ani, la 8 decembrie 2019. În ciuda vârstei, avea deja o carieră politică bine conturată.

S-a născut la Helsinki, dar a locuit în Espoo, Pirkkala și Tampere. A făcut Științe administrative la Universitatea din Tampere, pe care a absolvit-o în 2012, an în care a fost aleasă totodată în Consiliul Municipal din Tampere. În 2014 a devenit vicepreședinte a Partidului Social-Democrat, iar în 2015 a fost aleasă în Parlamentul național, din partea districtului Pirkanmaa. Patru ani mai târziu a fost realeasă deputat cu mult mai multe voturi decât în 2015. În vara lui 2019 este numită în guvern, ca ministru al transporturilor și comunicațiilor, dar apoi, în urma unei crize politice, partidul a desemnat-o, în decembrie, să fie noul premier. Era cu câteva luni înainte să izbucnească pandemia, așa că mandatul ei în fruntea guvernului a fost de la început dificil. 

Însă Sanna Mirella Marin va rămâne în istoria țării ca premierul care a pus capăt neutralității de decenii a Finlandei. Împreună cu președintele Sauli Niinisto, ea a solicitat, luna trecută, aderarea Finlandei la NATO, urmare a războiului pe care Rusia l-a pornit în Ucraina.

„Vânzătoarea” ajunsă prim-ministru

La câteva zile după ce devenise prim-ministru, Sanna Marin s-a confruntat cu un mic scandal extern. Ministrul de interne al Estoniei, un conservator, a descris-o pe tânăra din fruntea guvernului finlandez ca fiind „o vânzătoare”, iar președinta Estoniei s-a simțit obligată să-i ceară scuze.

„Acum vedem cum o vânzătoare a devenit prim-ministru și cum alte activiste de pe stradă și persoane fără educație au ajuns în acest guvern”, a spus politicianul la un post de radio.

Sanna Marin nu a ascuns niciodată că a crescut într-o familie dezavantajată și că a lucrat ca vânzătoare înainte să meargă la universitate și să înceapă o carieră în politică. Ea a fost, de altfel, prima persoană din familia ei care a terminat liceul și a mers la universitate.

„Aici un copil dintr-o familie săracă poate primi educație și poate realiza multe lucruri în viață. Casierul de la magazin poate deveni prim-ministru”, a scris Sanna Marin pe Twitter, dându-i replica politicianului din Estonia.

Provine dintr-o familie „curcubeu”

Sanna Mirella Marin este copilul unui cuplu de părinți de același sex. A fost crescută de o mamă singură, care ulterior a intrat într-o relație cu o femeie. Sana Marin nu cunoaște familia tatălui ei biologic. Ea a povestit că nu i-a fost ușor, că a suferit lipsuri materiale și că adesea a fost stigmatizată de societate pentru că provenea dintr-o astfel de familie. Dar spune că mama sa i-a dat mereu încredere că poate să realizeze tot ce-și pune în cap.

Sanna Marin are la rândul ei o fetiță, născută în 2018, al cărei tată este partenerul ei de mulți ani, Markus Räikkönen. El lucrează în comunicare. Cei doi s-au căsătorit în august 2020, după ce Sanna Marin devenise prim-ministru.

Vegetariană, Sanna Marin a fost în centrul unui scandal după ce s-a aflat că în timpul pandemiei își comandase la reședința sa mese costisitoare plătite din bani publici. Ulterior, ea a trebuit să dea asigurări publice că și-a făcut nunta exclusiv din banii personali.

I-a dat replica lui Elon Musk

Tot în timpul pandemiei, Sanna Marin a fost criticată pentru că la un moment dat a ieșit într-un club, la scurt timp după ce fusese anunțată că un coleg din guvern a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Deși nu încălcase nicio regulă, și-a cerut scuze ulterior spunând că ar fi trebuit să judece mai bine situația.

Situația l-a amuzat însă pe Elon Musk, care a găsit de cuviință să facă glume pe Twitter pe seama premierului finlandez. Șeful Tesla a postat pe contul său de Twitter, cu zeci de milioane de fani, o fotografie cu doi tineri într-un club de noapte, cu explicația: „Deci, cu ce te ocupi? Eu sunt prim-ministra Finlandei”. Postarea s-a viralizat. Musk, cunoscut pentru postările sale excentrice pe Twitter, a răspuns ulterior unui alt utilizator pe Twitter, spunând că Marin „pare mișto”.

Sanna Marin nu a părut afectată de glumă și, la fel ca în cazul ministrului din Estonia, i-a dat ea însăși replica lui Musk, scriind pe Twitter că „și Finlanda este mișto”. „Un stat social nordic care dorește să fie neutru din punct de vedere climatic până în 2035… Cei mai fericiți oameni din lume trăiesc în Finlanda”, a scris ea. (sursa)

Articolul precedentCum ne organizam bugetul de vacanță ca să nu rămânem fără bani. Trucuri financiare pentru un concediu linștit
Articolul următorCe se întâmplă dacă pui sare în mâncare când ești la masă. Avertismentul sumbru al specialiștilor