Patrick Andre De Hillerin: AUR a apărut în 2020 aproape prin surprindere. Dintre toate institutele de sondare a opiniei publice, unul singur, Sociopol, a indicat prezența AUR printre partidele care vor intra în Parlament. Ceilalți nici măcar nu auziseră de AUR, nu incluseseră acest partid printre cele sondate, nu-l luau în calcul. Cu vreo săptămână-două înainte de ziua alegerilor (6 decembrie), pe un ton semi-îngrijorat, a bâiguit și Pieleanu ceva despre un partid care va fi o surpriză, dar n-a putut spune mai multe, că n-avea voie.

AUR a crescut în clandestinitate, umblând din oraș în oraș, din sat în sat cu un autocar galben și o boxă aproape obosită, vorbind despre sechestrarea oamenilor în case, despre hoții din politică și naiba mai știe despre ce. A furat alegători de la USR, PNL și PSD. Nu în egală măsură. Mulți a luat de la USR, oamenii ăia care crezuseră că scandalul poate face minuni. Acum scandalul avea fețe noi și fusese augmentat. Era mai mult decât acei dezamăgitori gargaragii care deveniseră, prea repede, parte din sistem.

Partidul condus de George Simion și Claudiu Târziu a venit aparent de nicăieri și a obținut 9% din voturile românilor. Enorm pentru un partid de care nu auzise mai nimeni prin Centrul Vechi al Bucureștiului. Dar nu ne-am făcut griji, căci AUR părea un nou PP-DD, un partid care face o figură frumoasă o dată, după care se stinge repede.

Nu s-a întâmplat așa. Nu doar că AUR nu s-a înecat în valurile de ridicol și penibil pe care le-a creat singur, dar a și început să crească. Solid, temeinic, pas cu pas. La finalul anului trecut, AUR ajunsese, în funcție de casa de sondare, la scoruri plasate între 18% și 22%. Iar tendința era una de creștere.

În sondaje din decembrie 2023 – ianuarie 2024, AUR apărea, deseori, drept al doilea partid, imediat după PSD și uneori mult în fața PNL. Nasol moment pentru ambele partide din coaliția aflată la guvernare.

Așa s-a copt ideea listelor comune, cel puțin la europarlamentare, și a comasării alegerilor. Au fost studiate mai multe scenarii și cam toate erau proaste. Pentru că aproape orice variantă de comasare ducea AUR foarte sus. Localele ținute la termen, în același timp cu parlamentarele, cadoriseau AUR cu multe poziții de primari. Parlamentarele comasate cu prezidențialele aproape că-l făceau pe Simion președinte. Iar totul era legat de avântul pe care urma să-l ia AUR la europarlamentare. Cam același pe care l-a luat alianța USR-PLUS în 2019. Lansat la europarlamentare, unde ar fi putut obține liniștit peste 25%, AUR ar fi fost de neoprit în toamnă.

Să comaseze europarlamentarele cu localele nu se gândea nimeni la modul serios, fiind imposibil să scurtezi legal mandatele primarilor și ale consilierilor locali. Doar că a apărut varianta alegerilor în urma cărora primarii își preiau mandatele cu o întârziere de câteva luni. E o ciudățenie, va provoca multe sincope, dar au găsit, până la urmă, o variantă să o facă. E la limita democrației, e aberant, dar asta e.

Și a fost, până la urmă, singura variantă în care AUR putea fi oprit ca partid. Pentru că alegerile europarlamentare, practice, au dispărut din discuție. Au fost înghițite de către alegerile locale. Iar la locale, unde AUR nu are structuri, nu are oameni și de-abia și-a găsit candidați pentru o parte dintre circumscripții, partidul lui Simion va scoate un scor extrem de mic față de aspirațiile liderilor. Cam același scor va scoate și la europarlamentare, iar acesta va trece cu greu, dacă va trece, de 10%. Cel mai probabil, însă, AUR nu va obține nici măcar un singur președinte de Consiliu Județean, nici un primar de municipiu reședință de județ, spre deloc primari de orașe mari și așa mai departe. Dacă va obține, în general, 9%, va fi o minune.

Crescut cu poveștile unor securiști bătrâni, care l-au convins că are toate datele să devină un mare politician, Simion se va trezi pe 9 iunie sub un duș al dracului de rece. Oricum, asta va fi un lucru binevenit. Căci de vreo trei-patru luni, de câte ori încearcă să facă o baie de mulțime, Simion este lăsat fără apă, de i se usucă săpunul pe piele. (catavencii.ro)

Articolul precedentPericol de inundații. Zeci de râuri s-au umflat și riscă să iasă din matcă
Articolul următorStudiu: Germanii se tem de migrație mai mult decât de schimbările climatice