Europenii – în special germanii – sunt din ce în ce mai interesați de reducerea imigrației și sunt mai puțin atenți la schimbările climatice, potrivit unui studiu realizat de un think tank cu sediul în Danemarca.

Europa a înregistrat o creștere bruscă a procentului de persoane care consideră că reducerea imigrației ar trebui să fie o prioritate guvernamentală de top, potrivit unui studiu publicat miercuri, citat de Deutsche Welle. Iar Germania se află în fruntea listei.

În același timp, în aceste țări a existat mai puțină dorință de a acorda prioritate combaterii schimbărilor climatice, potrivit sondajului comandat de think tank-ul Alliance of Democracies Foundation, cu sediul în Danemarca.

Din 2022, un număr tot mai mare de europeni afirmă că guvernul lor ar trebui să acorde prioritate “reducerii imigrației”, crescând de la puțin sub 20% la un sfert.

Între timp, preocuparea față de schimbările climatice a fost în scădere pe întreg continentul.

“În 2024, pentru prima dată, reducerea imigrației este o prioritate mai mare pentru majoritatea europenilor decât combaterea schimbărilor climatice”, se arată în raport.

“Nicăieri nu este mai izbitoare această răsturnare de situație decât în Germania, care acum conduce în lume cu cea mai mare pondere a persoanelor care doresc ca guvernul lor să se concentreze pe reducerea imigrației – care depășește toate celelalte priorități – și care acum este de aproape două ori mai mare decât combaterea schimbărilor climatice”, se arată în raport.

Aproximativ un sfert dintre germani au citat imigrația ca fiind principala lor prioritate în 2022, procent care a crescut la 44% în sondajul din 2024.

Aproximativ o treime dintre ei erau cei mai îngrijorați de schimbările climatice în urmă cu doi ani, scăzând sub pragul de 25% de această dată.

Sondajul a fost realizat în 53 de țări, care cuprind atât democrații, dar și autocrații, care reprezintă peste 75% din populația lumii. 

Războiul este văzut ca fiind cea mai mare amenințare

Autorii studiului au constatat că cea mai mare amenințare percepută la nivel global este războiul și conflictele violente, urmată de sărăcie și foamete, apoi de schimbările climatice.

Aproximativ jumătate dintre oamenii din întreaga lume, atât din țările democratice, cât și din cele nedemocratice, au considerat că guvernul lor acționează doar în interesul unui grup mic de oameni. Din nou, Germania a înregistrat o schimbare marcantă și în acest domeniu.

“În ultimii patru ani, această percepție a rămas cea mai ridicată în America Latină, cea mai scăzută în Asia și a crescut constant în Europa începând din 2020 – în special în Germania”, se arată în raport.

Dezamăgirea față de starea democrației a fost văzută ca fiind “foarte răspândită în SUA, Europa și în alte țări cu o lungă tradiție democratică“.

Între timp, autocrațiile din Vietnam și China s-au numărat printre țările considerate ca fiind cele mai democratice de către cetățenii lor.

Anders Fogh Rasmussen, președintele Fundației Alianța Democrațiilor, a declarat că aceste cifre reprezintă “un semnal de alarmă pentru toate guvernele democratice”.

“Apărarea democrației înseamnă promovarea libertății în întreaga lume, dar înseamnă, de asemenea, să ascultăm preocupările alegătorilor de acasă”, a declarat fostul șef al NATO și prim-ministru danez Rasmussen.

“Tendința arată că riscăm să pierdem Sudul global în favoarea autocrațiilor. Asistăm la formarea unei axe a autocrațiilor, de la China la Rusia și Iran.”

sursa: Deutsche Welle

Articolul precedentCreșterea și descreșterea amenințării extremiste
Articolul următorMAI anunță că certificatele de naștere și de deces pot fi obținute și în format digital în mai multe județe