Statele membre UE au aprobat marţi o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscaţi ca aliment nou. 

Comitetul de specialitate compus din reprezentanți ai tuturor statelor UE şi prezidat de un reprezentant al Comisiei Europene a dat aviz favorabil proiectului de document care autorizează plasarea pe piaţă a viermilor de făină galbeni uscaţi, ca aliment nou. Termenul ”viermi de făină” se referă la larvele insectei Tenebrio molitor. 

Această primă autorizare de introducere a insectelor pe piaţa UE ca alimente noi are loc în urma unei evaluări ştiinţifice riguroase efectuate de EFSA,potrivit unui comunicat al CE.

Noul aliment se poate consuma ca gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiţi sau produse pe bază de aluat.

Strategia „De la fermă la consumator” identifică insectele ca sursă alternativă de proteine care poate sprijini tranziţia UE către un sistem alimentar mai durabil. Milioane de oameni consumă deja zilnic insecte. În plus, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă şi foarte nutritivă, cu un conţinut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale.

Decizia oficială a Comisiei va fi adoptată în săptămânile următoare. (sursa)

Articolul precedentSe schimbă adresa de corespondență la AJOFM Bihor
Articolul următorModificări adoptate la Codul fiscal și Codul de procedură fiscală: Prevederile ambigue vor fi interpretate obligatoriu în favoarea contribuabilului!