Cetățenii Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Singapore și Spaniei se pot bucura de acces fără viză sau cu viză la sosire la un număr incredibil de 194 de destinații din întreaga lume – cel mai mare număr înregistrat de când Henley Passport Index a început să urmărească libertățile de călătorie la nivel mondial, în urmă cu 19 ani. Indicele este creat de firma de consultanță în materie de cetățenie și rezidență la nivel mondial Henley & Partners, cu sediul la Londra, folosind date exclusive de la Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA).

Națiunile asiatice Japonia și Singapore au dominat locul 1 în ultimii cinci ani, dar noul top cinci reprezintă o ascensiune triumfătoare pentru Europa. Finlanda și Suedia se află la egalitate cu Coreea de Sud pe locul al doilea – cu acces ușor la 193 de destinații – în timp ce Austria, Danemarca, Irlanda și Olanda ocupă locul al treilea (cu 192 de destinații).

Belgia, Luxemburg, Norvegia, Portugalia și Regatul Unit se află pe locul 4, în timp ce Grecia, Malta și Elveția sunt pe locul 5.

Australia și Noua Zeelandă și-au îmbunătățit clasamentul și se află acum pe locul 6, alături de Cehia și Polonia. Între timp, Statele Unite și Canada se află la egalitate pe locul șapte, alături de Ungaria, cu acces fără viză la 188 de destinații.

România se menține pe locul 13, unde era și în vara anului trecut, dar numărul destinațiilor în care se poate ajunge cu pașaportul românesc a crescut de la 176 la 179. În acest index, România a început anul 2023 pe locul 17, iar la nivelul întregului an 2023 s-a situat pe poziția a 14-a.

Emiratele Arabe Unite rămâne ţara cu cea mai mare ascensiune din ultimul deceniu, adăugând un număr impresionant de 106 destinații la scorul său de scutire de vize începând cu 2014, ceea ce i-a adus locul 11 în acest an. (sursa)

Articolul precedentFlorian Bodog: Despre deblocarea posturilor în Sănătate, plata datoriilor, fondurile pentru medicii de familie și concediile medicale
Articolul următorCe părere au românii de provocarea virală de a nu bea alcool în luna ianuarie: “În momentul în care îţi strici obiceiurile s-ar putea să te doară în altă parte. Eu am niste exemple, printre cunoştinţe…”