Prima ședință de guvern a acestui an onorează angajamentele asumate de premierul Ciolacu în domeniul Sănătății – scrie senatorul Florian Bodog pe blogul său. Se deblochează aproape 8.000 de posturi pentru medici, asistente și infirmieri, se plătesc la zi toate datoriile acumulate anul trecut, de întreg sistemul sanitar și se alocă fondurile necesare pentru luna ianuarie.

Trebuie să remarcăm, scrie senatorul PSD, că banii nu mai reprezintă o problemă pentru Sănătate, unde s-a alocat un buget cu 40% mai mare față de anul trecut. Rămâne însă condiția ca acești bani că fie cheltuiți în mod responsabil!

Guvernul Ciolacu a alocat astăzi 6,6 miliarde de lei, o sumă ce rezolvă toate obligațiile restante de anul trecut și asigură cheltuielile curente pentru luna ianuarie în ceea ce privește medicamentele și serviciile medicale.

Prin deblocarea a aproape 8.000 de posturi se face un pas esențial pentru a rezolva și problema deficitului de personal medical specializat, în special în spitalele din subordinea autorităților locale. Până în februarie ar trebui organizate concursurile și făcute angajările.

Pe de altă parte însă, atât resursele financiare alocate cât și angajările suplimentare permise, ar trebui OBLIGATORIU să se reflecte în servicii mai bune pentru pacienți, mai multă responsabilitate, mai multă empatie.

În ceea ce privește fondurile pentru medicii de familie, trebuie spus că nu este, neapărat, o problemă de bani. Este vorba de principiul de a plăti mai mult medicii care muncesc. Asta înseamnă că în totalul veniturilor medicilor de familie trebuie să primeze banii obținuți pentru serviciile medicale prestate efectiv și abia apoi numărul de pacienți din lista medicului de familie.

Reamintesc că există două categorii de venituri ale medicilor de familie: plata per capita (adică pentru numărul de persoane înscrise în din lista lor) și plata per serviciu, respectiv pentru serviciile prestate.

Acest principiu al prioritizării serviciilor prestate efectiv reprezintă baza discuțiilor cu medicii de familie. Ministerul Sănătății este în dialog permanent cu reprezentanții acestora și cu siguranță se va ajunge la o soluție favorabilă și pentru medicii de familie, dar și pentru pacienți.

În ceea ce privește „impozitarea” concediilor medicale, este vorba despre corectatea parțială a unei anomalii: persoana care stă acasă în concediu medical a avut până acum venituri semnificativ mai mari decât atunci când a mers la muncă.

Contribuția de 10% nu înlătură cu totul această anomalie (suma netă rămasă celui din concediu medical este în continuare mai mare decât salariul net din activitate), dar cel puțin reduce discrepanța dintre veniturile celui care muncește și cele primite de cel aflat în concediu medical. Această măsură a guvernului trebuie însă dublată și de măsuri pentru sancționarea celor care dau concedii medicale fără, a exista un temei medical real, mai spune senatorul bihorean. (sursa)

Articolul precedentPNL dă înapoi cu privire la posibilitatea ca Iohannis să ajungă la conducerea Consiliului European: ”Sunt foarte mulți de dacă”
Articolul următorClasamentul ţărilor cu cel mai valoros paşaport din lume. România se menține destul de sus