De ce a evitat pînă acum premierul Televiziunea publică? Pentru că nu-i asigura, cum se întîmpla la Digi Tv, un interviu de tip masaj făcut cu întrebările. Acum, după proțăpirea în fruntea TVR a Pupilicii, lui Florin Cîțu i s-a putut garanta că poate scoate din puțul gîndirii sale orice găleată cu nerozii, fără ca autorul interviului să-i atragă atenția că se uită la el o țară-ntreagă. Înflorit ca un trandafir de la butoniera unui mire de atmosfera slugarnică de la TVR, Florin Cîțu s-a întrecut pe sine în materie de nerozii spuse în direct și cu ochii larg deschiși. Astfel Florin Cîțu a prezentat românilor incendiul de la Spitalul de copii din Iași ca pe un mare succes al Guvernului condus de el și al regimului condus de Klaus Iohannis. Argumentul forte? Putea fi o tragedie. Cum însă n-a fost înseamnă că Guvernul Florin Cîțu a obținut un nou succes. Spitalul a luat foc doar. N-a ars din temelii cu pacienți cu tot:

„Da, aveţi dreptate, am evitat o tragedie, este foarte bine, nu avem victime în primul rînd.”

Vaccinarea e un eșec. Un dezastru, dacă ne gîndim la angajamentele mărețe ale premierului. Pentru Florin Cîțu de la TVR-ul unde bate vîntul schimbării, eșecul vaccinării e o dovadă că Guvernul a avut un mare succes:

„Eu zic că în România suntem victimele propriului succes, până la urmă. Vedeţi că am avut o campanie de vaccinare care a pornit puternic şi am început să avem rezultate şi ele se văd în numărul de persoane infectate. Până la urmă, vaccinarea înseamnă imunizare, asta vrem, vrem, să imunizăm persoanele ca să avem o rată de infectare cât mai mică, ca să scăpăm de pandemie.”

Interviul a fost pentru Florin Cîțu prilejul de a ne dezvălui ce crede el despre Parlamentul României:

„Guvernul are un apetit mai puternic pentru reformă, ceea ce înseamnă că de acum încolo va trebui să facem reformă prin ordonanțe. Eu voiam să facem reformă prin Parlament. (…)

Decizia mea este aceea de a merge cu reforma prin ordonanţe de urgență. Noi așteptăm după Parlament să se hotărască. Noi trebuie să facem reforme, să implementăm acele măsuri de reforme pe care am spus că le implementăm, pentru că toate nu le facem doar de dragul de a face, de a moderniza România, doar așa de a spune. Nu! (…)
V-am dat soluţia. Guvernul îşi va asuma reformele.”

Din punctul de vedere al celui vîndut de Gruparea anti-Orban drept Marele Reformator, drept Salvatorul muribundului PNL, Reforma va fi făcută prin Ordonanțe de urgență și nu prin legi.

Așadar, Florin Cîțu se înscrie în șirul celor care au considerat Parlamentul nu drept ceea ce e constituțional și democratic – Principala instituție a țării – ci un apendice al Guvernului.

Mulți comentatori au ținut să remarce faptul că Florin Cîțu face astfel declarații anticonstituționale. Eu însă altceva țin să observ în declarația asta stupefiantă. Teza Parlamentului anacronic, piedică în calea Reformelor, a europenizării României, a fost sloganul luptei lui Klaus Iohannis împotriva PSD. Timp de 6 ani – din 2014 pînă în 2020 – Klaus Iohannis și-a justificat statul pe cuptorul de la Cotroceni prin faptul că Parlamentul era dominat de PSD. Au venit alegerile din decembrie 2020, Grație disponibilității UDMR de a fi de pe Centură, Parlamentul României are o nouă majoritate. Klaus Iohannis a putut striga:
Am în fine Parlamentul meu!
Parlament cu care, în fine, voi face reforme.

Acest Parlament l-a ales pe Florin Cîțu premier.
Numai că premierul Florin Cîțu declară că Parlamentul care l-a ales pe el, Parlamentul care susține Guvernul, e anacronic, conservator, antireformist, o frînă în calea idealurilor sale de resetare a României.

Dincolo de faptul că Florin Cîțu anunță o premieră în istoria postdecembristă – reformarea țării prin ordonanțe de urgență, menite să ocolească Parlamentul, chiar dacă acest Parlament l-a ales pe el premier și nu invers, se pune întrebarea:

Klaus Iohannis ce crede?
Mai e Parlamentul de acum Parlamentul Meu? (cristoiublog.ro)

Articolul precedentCod roșu de caniculă, emis astăzi de meteorologi. Care sunt zonele vizate
Articolul următorDOCUMENT. Comisia de la Veneția solicită conducerii Parlamentului ”bazele și elementele juridice” care au dus la demiterea Avocatului Poporului