În timp ce pentru un meșter bun trebuie să aștepți cu săptămânile, iar ospătarii învață din mers cum să se poarte cu clienții, directorii școlilor profesionale se zbat să atragă elevi.  

În mod normal, tinerii care învață la astfel de licee beneficiază de burse și colaborări pe baza de practică, cu firme din domeniu, la care se pot angaja după absolvire.

Mai nou, există oferte inclusiv pentru cei care termină clasa a 8-a.

Cristian este în clasa a 10-a la un liceu cu profil tehnologic dual din București. Este pasionat de bucătărie și postează pe rețelele sociale fotografii de la stagiile de practică la care a participat în România și în străinătate. Speră că îi va convinge și pe alții să ii urmeze exemplul.

Cristian Marin, elev: “Am primt tot felul de mesaje – cum e acolo, vreau să merg și eu, că e tare – ajută copilul să mai vadă și alte locuri e muncă, alți oameni..”

Și pe Maria am întâlnit-o la târgul de meserii. Învață la un colegiu tehnic și se pregătește să devină electrician auto. După ce capătă experiență, speră să își deschidă propriul service.

Maria Ichim, elevă: “Tatăl meu a tot schimbat mașini de toată felurile, toată mărcile, se stricau, el le repara, iar eu stăteam pe lângă el, fiind fata lui. De când am intrat la liceu, a început să mă pasioneze foarte mult și să ma implic și să cunosc lucrurile.”

Cornelia Mitran, director de resurse umane al unei companii: “Pe piața forței de muncă, foarte rar mai găsești persoane calificate. De exemplu, din generația care a terminat anul trecut, 40% ne sunt colegi acum. .”

Învățământul dual le permite elevilor de la școlile și liceele profesionale să intre mai repede în contact cu companiile private. Astfel, școala poate încheia acorduri de colaborare cu firme mari, care le oferă tinerilor sprijin financiar, prin burse, și profesional, prin specialiști de la care să învețe.

În același timp privații au un cuvânt de spus în legătură cu numărul de specializări dintr-o școală în raport cu nevoile pieței.

Cele mai implicate sunt companiile din domeniul auto, care pregătesc mecanici, și cele din turism

Cerasela Pichineru, directorul de resurse umane al unui hotel: “Din fericire, și n-au fost puține cazuri, ei au dorit să încheie contracte de muncă cu noi, pe termen determinat sau pe termen mai lung.”

Acest sistem de învățare poate fi avantajos pentru elevi – pentru că le oferă siguranța unei slujbe.

Iată cât poate câștiga un mecanic auto ieșit de pe băncile unui liceu tehnologic.

Maria Ichim, elevă: “Undeva la 3500-4500 de lei, cam așa ar fi venitul, însă pe parcurs o să avansăm, poate la 5.000, 6.000..”

Anul trecut s-au înscris în învățământul profesional, dual și liceal tehnologic în jur de 25.000 de elevi.

Există astfel de școli inclusiv pentru copiii cu deficiențe de auz.

Valeria Uba, profesor: ”Școala i-a ajutat să se integreze în societate, să aibă un loc de muncă, să își asigure zilele. Și cred că asta e scopul tuturor părinților – să își vadă copiii asigurați, cu un loc de muncă și să se poată descurca singuri.” (sursa)

Articolul precedentCiolacu vede aceeași coaliție la guvernare și după alegerile din 2024
Articolul următorAvizele pentru construcții s-ar putea obține mai repede și mai ușor. Ce ar schimba noua lege