Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că vor fi adoptate măsuri anti-shrinkflație pe modelul francez: producătorii vor fi obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, dacă prețul produsului a rămas neschimbat.

Premierul a cerut „tuturor autorităților din România să intervină urgent”, după ce „unii comercianți au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețurile la fel de mari”.

„Se pare că a ajuns și la noi faptul că unii comercianți au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețurile la fel de mari. Consider că aceasta este o formă de înșelăciune împotriva consumatorilor. Este de fapt o scumpire camuflată și nejustificată economic, sub un ambalaj foarte asemănător. Cer tuturor autorităților de control din România să intervină urgent, iar în paralel să pregătim o reglementare pe modelul francez: producătorii să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, dacă prețul produsului a rămas neschimbat. Și evident, sancțiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Modelul francez: Retailerii francezi vor trebui să informeze cumpărătorii atunci când dimensiunea produselor a fost micşorată fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, în efortul de a combate aşa-numita „shrinkflaţie”.

Din iulie, comercianţii francezi vor trebui să afişeze timp de două luni când cantitatea produselor alimentare şi altor bunuri de consum obişnuite, cum ar fi detergentul, a fost redusă într-un mod care duce la creşterea preţului unitar, a spus ministerul.

“Shrinkflaţia este o fraudă, îi punem capăt. Vreau să reconstruiesc încrederea consumatorilor, iar încrederea merge mână în mână cu transparenţa”, a declarat ministrul de Finanţe Bruno Le Maire.

În Franța, lanţul de supermarketuri Carrefour a aplicat voluntar avertismente de preţ pentru unele produse, în septembrie anul trecut, pentru a pune presiune pe marii producători de bunuri de larg consum precum Nestle, PepsiCo şi Unilever înaintea negocierilor anuale privind preţurile. (sursa)

Articolul precedentStarea lui Florin Piersic este gravă. Anunțul făcut de medicii de la Spitalul Foișor din Capitală
Articolul următorChina și Ungaria vor semna 16 acorduri economice! China a investit deja miliarde de euro în economia Ungariei, inclusiv în mega-fabrica de la Debrecen