Circulă multe teorii ale conspirației în lumea noastră, scrie deputatul bihorean Ioan Mang pe blogul său, unele pornesc de la un sâmbure de adevăr, altele sunt total ridicole și lipsite de orice temei. Din această a doua categorie face parte și așa-zisa eliminare a banilor lichizi, a numerarului.

Recent, guvernul de Coaliție a decis să limiteze plățile cu numerar sau cash. Nimeni nu a vorbit și nu are în vedere eliminarea lor.

Să nu uităm că plățile cash sunt plafonate de foarte mult timp în România, iar până acum nimeni nu a fost deranjat de existența acestor plafoane. Doar când se apropie alegerile, unii inventează tot felul de ”amenințări” în speranța unui profit electoral. Cei care doresc să organizeze nu știu ce referendum o fac strict din motive electorale, pentru că aceasta nu este o problemă reală pentru societatea românească. Este o temă falsă utilizată în mod populist!

Reglementarea decisă de guvern, scrie Ioan Mang, nu este vreo găseliniță românească, ci se înscrie într-o abordare de tip european, astfel de limite sunt impuse și prin directivele europene, iar UE recomandă statelor membre să impună limite cât mai joase la plățile în numerar pentru a combate eficient spălarea banilor.

O persoană fizică va putea cheltui oricât de mult dorește în aceeași zi. Limita de 5.000 de lei vizează plata cash LA ACELAȘI magazin sau alt tip de persoană juridică. Poate însă face plăți de acest gen la oricâte magazine dorește. Mai mult, limita de 5.000 de lei este pe zi, nu pe lună, iar această limită pe zi este mai mare decât salariul mediu lunar pe economie. Între persoanele fizice, limita plăților în numerar este de 10.000 de lei pe zi, către aceeași persoană fizică. Dar se pot face oricâte plăți în limita acestui plafon către alte persoane fizice distincte. Este bine de știut că în și în Franța și Spania există o limitare identică de 1.000 de euro (5.000 lei) pentru plățile în numerar între o persoană fizică și un magazin sau altă persoană juridică. Și nimeni nu organizează acolo vreun referendum!

Din punctul meu de vedere, spune deputatul bihorean, fiecare persoană ar trebui să poată face ce vrea cu banii lui, să îi țină în bancă, sub saltea sau îngropați în gradină. Unde dorește și consideră că este mai potrivit. Personal, fac majoritatea plăților cu cardul bancar și nu resimt nicio îngrădire a libertății, cum susțin unii care vor să strângă semnături pentru introducerea în Constituţie a plăţilor cu numerar. Dar este dreptul oricui să creadă ce vrea și deci să aleagă plata numerar sau cu cardul. Acest lucru nu se va schimba nici de acum încolo. Plățile cash nu sunt interzise și nici nu vor fi interzise în România. Nici nu ar fi posibil. Nu poți interzice aceste plăți la fel cum nu poți interzice oamenilor să respire. Ar fi la fel de aberant, cum ar fi dacă am scrie Constituție garantarea dreptului de a respira. La fel cum a spus și guvernatorul BNR, povestea că cineva vrea să interzică plățile cu numerar este doar un „bau-bau”, care nu are niciun fundament, nici în România, nici în restul lumii, concluzionează Ioan Mang.

Declarație politică, 25.10.2023, Camera Deputaților

Articolul precedentCât poate câştiga, lunar, un şofer de Uber sau Bolt. Câteva secrete
Articolul următorNici cereale nu vom mai produce? Recomandările Băncii Mondiale pentru ca România să treacă la o economie neutră climatic