Lista Cabinetului Florin Citu si programul de guvernare sunt depuse la Parlament la 23 decembrie 2020. Sorin Mihai Cimpeanu (PNL) a fost propus pentru functia de ministru al Educatiei in viitorul guvern.

Sorin Cimpeanu, in varsta de 52 de ani, a obtinut un mandat de senator la alegerile parlamentare din 6 decembrie unde a candidat din partea PNL. De cand a intrat in politica si pana in prezent, Cimpeanu a schimbat trei partide: a fost membru ALDE pana in 2017, apoi membru PRO Romania din 2017 pana in decembrie 2019, pentru ca din ianuarie 2020 sa devina membru PNL, partidul din partea caruia a candidat pe pozitia a doua pentru Senat.

Cimpeanu a fost ministru al Educatiei in Guvernul PSD condus de Victor Ponta in perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015, iar in noiembrie 2015, dupa ce Victor Ponta a demisionat in contextul tragediei de la Colectiv, a fost desemnat premier interimar pentru o perioada scurta de timp.

In 2017, Sorin Cimpeanu a fondat impreuna cu Daniel Constantin si Victor Ponta Partidul Pro Romania. Din decembrie 2019, insa, Sorin Cimpeanu a plecat impreuna cu Daniel Constantin la PNL, dupa neintelegeri cu Victor Ponta legate tot de faptul ca au votat pentru investirea Guvernului Orban.

Scandalurile de plagiat

Hotnews.ro arata ca in anul 2012, cand CNATDCU a decis ca Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, institutia a fost reorganizata in aceeasi zi printr-o decizie a ministrului interimar de atunci al Educatiei, Liviu Pop. Sursa citata mai arata ca Pop a marit numarul de membri ai Consiliului General CNATDCU de la 21 la 44, fiind momentul in care Sorin Cimpeanu a aparut in Consiliul General al CNATDCU.

Aceeasi sursa mai arata ca Sorin Cimpeanu l-a sustinut apoi public pe Victor Ponta in campania pentru alegerile prezidentiale.

Din postura de ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu a initiat controversata Ordonanta de Urgenta care amnistia plagiatorii, permitandu-le doctorilor sa renunte la titlu fara a suporta consecinte. Ulterior, parlamentarii au votat impotriva acestei ordonante de urgenta.

Potrivit Hotnews.ro, in cazul acuzatiilor de plagiat care i-au fost aduse lui Gabriel Oprea la momentul la care acesta ocupa pozitia de premier interimar, Consiliul de Etica din subordinea lui Sorin Cimpeanu a dat un verdict in timp record, spunand ca Oprea nu a plagiat, in ciuda dovezilor clare.

Sursa citata mai arata ca in octombrie 2020, Cimpeanu, in calitate de Presedinte al Consiliului National al Rectorilor, propunea infiintarea unui Registru Unic National Integrat al Diplomelor si Actelor de Studii (RUNIDAS) eliberate de unitatile si institutiile romanesti de invatamant.

Propunerea a venit in contextul scandalului diplomelor false ale fostului presedinte al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, Laurentiu Baranga, devenit conducator de doctorate la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV), al carei rector este Sorin Cimpeanu.

Inainte de desemnarea lui Cimpeanu pentru Educatie, zeci de organizatii si miscari civice au atras atentia liderilor viitoarei coalitii de guvernare sa nu-l desemneze pe Sorin Cimpeanu in functia de ministru al Educatiei.

“Consideram ca masurile implementate in mandatul anterior al acestuia, in Guvernul Victor Ponta (printre care OUG 94/2014, care permitea plagiatorilor sa renunte la titluri fara a mai suporta consecintele) si ca presedinte al Consiliului National al Rectorilor (dintre care amintim doar Asocierea cu Alexandru Cumpanasu), dar si problemele de integritate (trecerea prin mai multe partide cu scopul obtinerii unor functii si apartenenta la Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale (ASSN), infiintata de Gabriel Oprea impreuna cu George Maior) nu corespund standardelor pe care le impune o viziune reformatoare autentica,” se arata intr-un comunicat de presa semnat de zeci de organizatii civice. (ziare.com)

Articolul precedentMii de copii din România au pierdut legătura cu școala. Mulți au tablete, dar nu au internet pentru a le putea folosi
Articolul următorEșec pe linie pentru Bolojan: PNL Bihor a pierdut orice post de ministru