♦ Astăzi, 13 august 2020, intră la tranzacţionare emisiunea de 2 mld. lei de titluri de stat Fidelis pentru populaţie ♦ Pe perioada ofertei (15 iulie – 7 august), doar persoanele fizice au putut subscrie, iar de astăzi pot tranzacţiona şi investitorii instituţionali.

Dacă investitorul care a subscris 400 de milioa­ne de lei în emisiunea de titluri de stat pentru persoane fizice Fidelis ar vinde astăzi ordinul la bursa de la Bucureşti la cotaţiile de pe piaţa se­cundară, în jur de 3,5% pentru 4 ani, atunci ar câştiga 16 milioane de lei, potrivit calculelor realizate de ZF.

Scenariul ZF presupune că acest investitor persoană fizică, cel care i-a uimit chiar şi pe cei mai vechi analişti ai pieţei de capital cu valoarea subscrierii sale, adică aproape 20% din totalul Fidelis, ceea ce îl face cel mai mare creditor persoană fizică al statului, găseşte contraparte pentru or­dinul său, adică un cumpărător.

„Teoretic titlurile luate cu 4,5% do­bândă ar putea fi vândute acum la un randament de 3,5% dacă luăm în considerare randamentele de pe piaţa se­cundară unde se tranzacţioneaza titlu­rile de stat emise de Ministerul Finanţelor“, spune şeful unei tre­zo­rerii. Preţul unui titlu de stat este invers proporţional cu randamentul acestuia (yield), astfel când preţul creşte, randamentul scade şi viceversa. Dar aceste titluri Fidelis se vor tran­zac­ţiona la Bursa de Valori, acolo unde nu exis­tă o piaţă secundară şi unde nu exis­tă precedent privind vânzarea ti­tlu­rilor de stat după emisiune.

„Pentru ca titlu­ri­le Fidelis să fie vân­dute, cu câş­ti­gul aferent, ar trebui să existe ofer­te de cum­părare. O să vedem dacă vor exista oferte de cumpărare şi atunci se va putea spune cât este câştigul real“. (sursa)

Articolul precedentConflict deschis între Franța și Turcia: Macron trimite trupe suplimentare în Mediterană
Articolul următorCorupție! Cum se făceau actuali lideri din PNL că nu știu nimic de banii aduși la partid