Elevii claselor VIII-a încep astăzi examenele de la Evaluare Națională 2022. Prima probă este la limba română, urmând ca peste două zile să dea examen la matematică.

Examenul la limba română începe la ora 09.00 și durează două ore. Subiectele vor fi publicate pe site-ul edu.ro al Ministerului Educației în cursul zilei, după încheierea probei și când toți elevii sunt ieșiți din sălile de examen.

Conform cifrelor Ministerului Educației, 155.820 de absolvenți ai clasei a VIII-a au fost înscriși în vederea susținerii examenului de Evaluare Națională 2022.

Cum se desfășoară examenul de Evaluare Națională în 2022

Potrivit regulamentului de organizare a Evaluării Naționale 2022, elevii vor intra în sala de examen la ora 08:30 iar subiectele vor fi împărțite la ora 09:00. După primirea subiectelor, au la dispoziție 120 de minute pentru rezolvarea subiectelor.

Participanţii la probele scrise de la Evaluarea Naţională 2022 pot preda lucrările după cel puțin o oră de la începerea examenului.

Sala în care elevii vor susține examenele de la Evaluarea Națională 2022 va avea sistem de supraveghere audio-video.

Candidații nu au voie să comunice între ei cu persoane din exterior, să copieze sau să transmită sau să primească material prin care pot rezolva subiectele.

De asemenea, se interzice ca elevii să schimbe între ei, lucrări, ciorne, notițe sau alte materiale cu care pot rezolva subiectele.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații au voie să folosească doar stilou cu cerneală albastră sau pix cu pastă albastră.

Pentru realizare schemelor și a desenelor în cadrul examenului de la matematică elevii au voie să folosească doar pix cu mină neagră.

Dacă elevii nu respectă regulile, riscă să li se anuleze lucrarea.

Programa la Limba Română la Evaluare Națională 2022

Programa la limba și literatura română la Evaluarea Națională 2022 este structurată astfel încât să evalueze competențele elevilor sub mai multe aspecte.

Elevii trebuie să știe să știe să identifice informațiile importante ale temei, ideile principale și secundare din textele literare și nonliterare, continue, discontinue și multimodale.

Teme generale din programă sunt: “Eu și universul meu familiar”, “Eu și lumea din jurul meu”, “Orizonturile lumii și ale cunoașterii”, “Reflecții asupra lumii”.

În ceea ce privește lectura, elevii trebuie să știe să identifice cuvintele cheie, ideea principală, ideile secundare, planul simplu de idei și planul dezvoltat de idei.

Recunoașterea tipurior de texte: textul epic, textul liric, textul dramatic (autor, personaj, rolul dialogului)

La partea de gramatică, subiectele constau în recunoașterea enunțurilor asertive, exclamative, imperative, propoziția simplă, dezvoltată, afirmativă și a părților de vorbire (predicat, substantiv, adjectiv, numeral, etc.).

Calendar Evaluare Națională 2022

Elevii claselor a VIII-a susțin în perioada 14-17 iunie 2022 examenul de Evaluare Națională. Rezultatele de la Evaluare Națională vor fi afișate pe 23 iunie.

30 mai – 3 iunie 2022: Înscrierea la Evaluare Națională 2022

3 iunie 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

16 iunie 2022 Matematica – probă scrisă

Afișarea rezultatelor la Evaluare Națională 2022

23 iunie 2022 (până la ora 14,00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor

24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor

24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor

30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

sursa – edu.ro

Articolul precedentPrimăria Borod premiază excelența în învățământ
Articolul următorProtest într-o benzinărie din Târgu Jiu. Șoferii au blocat pompele nemulțumiți de prețul carburanților