Scamerii au profitat de ocazia unică oferită de pandemie. Pe când toată lumea a stat închisă în case câteva săptămâni, tentativele de escrocherie online prin email au „explodat”, conform Google, citat de Libertatea.ro.

Google blochează aproximativ 100 milioane de emailuri cu escrocherii pe zi, dintre care 18 milioane se folosesc de COVID-19 ca pretext.

Încă din aprilie, aproximativ unul din cinci emailuri de phishing (tentative de a obține datele personale sau bancare ale unor utilizatori prin emailuri frauduloase) blocate de companie se referă la coronavirus. Conform Google, patogenul este în acest moment cel mai des utilizat subiect pentru cei ce caută să tragă ‘țepe în online.

Numărul acestor emailuri s-a ridicat la circa 18 milioane pe zi în rețeaua Gmail, un serviciu cu 1.5 miliarde de utilizatori.

Multe pretexte legate de coronavirus

Aceste emailuri folosesc o gamă largă de tactici pentru a convinge utilizatorii să doneze unor organizații false sau să descarce software malițios. Autorii lor încearcă să creeze impresia că aceste emailuri sunt trimise de guverne naționale sau instituții precum Organizația Mondială de Sănătate prin diverse metode. 

Printre cele mai des folosite deghizări se număra și Guvernul Angliei, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (SUA), dar diverse persoane politice americane — inclusiv Președintele Trump.

O altă strategie de înșelătorie o reprezintă mailurile ce pretind că sunt trimise de instituții publice care cer date personale necesare virării unor ajutoare de pandemie în conturile victimei.

Odată ce escrocii intră în posesia lor, datele sunt folosite pentru a goli conturile victimelor sau pentru fraudă în documente. Aplicațiile malițioase sunt menite fie să fure datele utilizatorilor, fie să le folosească computerele pentru scopuri precum atacurile digitale de tip DDOS (denial of service).

“Aceste programe malițioase — prescurtate ‘malware — pot permite altor persoane să vă controleze calculatorul, să vă înregistreze tastele, sau să vă acceseze datele personale și financiare” explică firma de siguranță digitală Norton.

De şase ori mai multe emailuri de tip phishing de la începutul pandemiei!

Cu toate acestea, emailurile nu sunt atât de convingătoare pe cât ar dori acești escroci. Google susține că 99.9% dintre email-urile blocate lunar sunt depistate de sisteme automate.

Citeşte întreaga ştire: Ce trebuie să știți despre escrocheriile digitale prin email, care „au explodat” în pandemie și exploatează emoțiile puternice cauzate de COVID-19

Articolul precedentSUA pariază pe Europa de Est. Polonia ia locul Germaniei în strategia lui Trump!
Articolul următorPrimăria din Minneapolis (SUA) vrea să desființeze departamentul de Poliție