Consilierii locali din primaria orasului Minneapolis au votat in majoritate desfiintarea departamentului de Politie al orasului care va fi inlocuit cu o structura civila condusa de comunitate, o decizie considerata prima victorie dintr-o tendinta nationala de retragere a sprijinului financiar pentru fortele de ordine clasice, determinata de uciderea lui Geroge Floyd, scrie The Guardian.

Noua din 12 consilieri au anuntat, la un protest de strada cu sute de participanti in Powderhorn Park, in sudul orasului, ca vor sa creeze un nou sistem de protectie publica.

“Acest consiliu va desfiinta departamentul de Politie”, a spus consilierul Jeremiah Elliason. Anuntul a fost primit cu ovatii din partea manifestantilor.

Vineri, Consiliul a aprobat interzicerea folosirii imobilizarii in zona gatului a unei persoane, ca urmare a uciderii lui Floyd.

George Floyd, in varsta de 46 de ani, a fost oprit de politisti pe 25 mai si interogat pentru ca ar fi cumparat tigari cu bani falsi. O inregistrare video arata cum el a fost arestat si, mai mult de opt minute, unul dintre ofiteri a stat cu genunchiul pe gatul lui, in timp ce Floyd repeta cu nu poate respira. Autopsia a aratat ca el a murit din cauza asfixierii.

Incidentul a starnit un val de proteste in multe orase din SUA, iar manifestatii de solidaritate au avut loc si in tari din Europa, dar si in Australia si Japonia. Majoritatea demonstratiilor din Statele Unite au fost pasnice, dar in unele dintre marile orase ele au devenit violente.

Sub presiunea strazii, cei patru politisti au fost pusi sub acuzare de omor si complicitate la omor. (sursa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.