De câte ori nu ți s-a întâmplat să pui sare în ciorbă sau peste tocăniță atunci când te-ai așezat la masă? Uneori apuci instinctiv solnița fără să fi apucat să guști mâncarea.

Adăugarea de sare în mâncare este legată de o moarte mai timpurie, potrivit unui studiu efectuat pe 500.000 de britanici de vârstă mijlocie.

Cercetătorii au descoperit că adăugarea mereu de sare în alimente reduce cu mai mult de doi ani speranța de viață pentru bărbați și cu un an și jumătate pentru femei. Aceasta nu include condimentele în timpul procesului de gătire.

Studiul nu a exclus definitiv alți factori, cum ar fi consumul de sare, care este un indicator pentru un stil de viață în general mai puțin sănătos, dar echipa din spatele lucrării a spus că dovezile sunt suficient de convingătoare, iar oamenii ar trebui să ia în considerare evitarea condimentării meselor, scrie theguardian.com.

„Din cunoștințele mele, studiul nostru este primul care evaluează relația dintre adăugarea de sare la alimente și moartea prematură”, a spus profesorul Lu Qi de la Școala de Sănătate Publică și Medicină Tropicală a Universității Tulane din New Orleans, care a condus lucrarea. „Chiar și o reducere modestă a aportului de sodiu, prin adăugarea mai puțin sau deloc de sare, este probabil să aibă ca rezultat beneficii substanțiale pentru sănătate.

Descoperirile s-au bazat pe cercetări care au implicat peste 500.000 de participanți la studiul Biobank din Marea Britanie, care au fost urmăriți în medie nouă ani. Când s-au alăturat studiului între 2006 și 2010, ei au fost întrebați, printr-un chestionar cu ecran tactil, dacă au adăugat sare în alimente și cât de des au făcut acest lucru.

Aportul de sare este dificil de urmărit cu precizie, deoarece multe alimente procesate conțin niveluri ridicate de sare, iar măsurarea directă prin teste de urină nu oferă neapărat o imagine instantanee care să indice aportul total. Aproximativ 70% din aportul de sodiu în populațiile occidentale provine din alimente procesate și preparate, cu 8-20% provenind din sare adăugată la masă. Cu toate acestea, adăugarea de sare este un indicator foarte bun al preferinței unei persoane pentru alimente cu gust sărat, așa că echipa și-a concentrat analiza asupra acestei măsurători.

În comparație cu cei care nu au adăugat niciodată sau rar sare, cei care și-au condimentat întotdeauna mâncarea au avut un risc cu 28% mai mare de a muri prematur. La vârsta de 50 de ani, bărbații și femeile care adăugau mereu sare aveau o speranță de viață cu 2,3 ​​ani și, respectiv, cu 1,5 ani mai scurtă.

Au fost luați în considerare și alți factori care ar putea afecta rezultatele, inclusiv vârsta, sexul, etnia, indicele de masă corporală, fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, dieta și condițiile medicale precum diabetul, cancerul și bolile de inimă.

Profesorul Annika Rosengren, cercetător senior la Academia Sahlgrenska de la Universitatea din Göteborg, care nu a fost implicat în cercetare, a spus că, deși unele sfaturi de sănătate au fost simple – nu există dezavantaje în a renunța la fumat – pentru sare există un nivel optim, ceea ce înseamnă că nu poate fi eliminat în întregime din dietă.

Este greu de identificat „punctul favorabil” în ceea ce privește sănătatea pentru orice individ.

Contrabalansarea aportului de sare cu o dietă bogată în fructe și legume ar trebui să fie o prioritate. Cu toate acestea, cei cu risc crescut de boli de inimă ar trebui probabil să o reducă. (sursa)

Articolul precedentApariție de senzație a premierului Finlandei, Sanna Marin, la un festival rock (FOTO)
Articolul următorCe salarii poți primi dacă abia ai terminat studiile