Săptămâna și greva în România: A venit rândul angajaților primăriilor din mediul rural să protesteze, conform unui mesaj intern care circulă între salariații primăriilor din comune și care a fost consultat de G4Media. Peste 11.000 de salariați din 800 de comune cer măriri salariale, conform surselor G4Media.

Aceștia ar urma să meargă săptămâna viitoare, în București, pentru a pregăti acțiunea de protest, iar în 25 ianuarie vor depune la Guvern dosarul cu notificarea grevei generale, pentru 5 februarie, prima zi de grevă a angajațiilor din primăriile din mediul rural.

Angajații cer, printre altele, ”eliminarea discriminării salarizării între administrația locală reprezentantă de primar și viceprimar și tot restul bugetarilor, adoptarea noii legi a salarizării și preluarea integrală la bugetul de stat a celor 62.000 de asistenți personali”.

Context

În aprilie 2023, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri au cerut autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic. Principalele măsuri cerute erau:

  • reducerea de la 41 (plus București) la 15 a numărului de județe;
  • redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori;
  • redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori;
  • toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.

Pe baza acestor proiecții, G4Media a analizat cele 3189 de unități administrativ-teritoriale din România în funcție de locuitori și le-am încadrat în proiecția regionalizării propusă de mediul de afaceri. Din cele 318 orașe din România, doar 170 au mai mult de 10.000 de locuitori (53,50%), în timp ce din cele 2862 de comune, doar 12,40% se încadrează între 5.000 și 10.000 de locuitori.

În județul Bihor, actualele orașe Nucet și Vașcău ar fi retrogradate la stadiul de comune.

De asemenea, din 10 orașe, ar mai rămâne patru.

Din 91 de comune ar mai rămâne 8.

O comună ar deveni oraș.

(citește articolul întreg aici)

Articolul precedentANM: După ninsori, urmează zile geroase cu temperaturi de până la -18 grade Celsius. Când se încălzește vremea
Articolul următorCe salariu are un europarlamentar. Funcționarea Parlamentului European costă 2,4 miliarde de euro pe an