Compania controlată de unchiul ministrului Economiei, Claudiu Năsui, primește contracte prin încredințare directă de la instituții de stat.

Firma acestuia a pus mâna pe două contracte, fără licitație, chiar în luna ianuarie a acestui an. Unul cu Compania Națională “Administrația Porturilor Maritime Constanța”, aflată în coordonarea Ministerului Transporturilor, condus de Cătălin Drulă, colegul de partid al ministrului Năsui, iar altul cu o Unitate Militară din Sibiu.

Dealtfel, compania a fost abonată, de-a lungul timpului, la contracte prin atribuire directă, în valoare de peste 2 milioane de lei. SRI, STS, SPP, toate au lucrat cu compania de familie a ministrului USR. Iar pe lângă instituţiile de forţă, lista companiilor de stat care au renunţat la licitaţie şi au preferat să dea direct contractele, este uriaşă, iar numele sunt impresionante.

Compania face parte, alături de ministrul Năsui, din acționariatul unei firme de brokeraj care apare în declarațiile de avere și de interese ale tânărului USR-ist, ceea ce face ca, pe lângă relația de rudenie pe care o are cu ceilalți acționari, Claudiu Năsui să aibă interese directe economice legate de compania care a încheiat aceste contracte cu statul.

Una dintre companiile deținute și administrate de către familia actualului ministru USR al Economiei, Claudiu Năsui, abonată la contractele cu statul, majoritatea obținute prin încredințare directă, continuă genul acesta de relație chiar și după ce tânărul membru al USR a devenit membru al Guvernului. Iar clienții sunt companii din subordinea unui alt minister condus de colegul de partid al lui Năsui, Cătălin Drulă, șef peste portofoliul Transporturilor. Chiar la mijlocul săptămânii trecute, pe data de 27 ianuarie 2021, Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” Constanța SA a achiziționat, prin cumpărare directă, de la SC Ageximco SRL, radiotelefoane portabile VHM maritime, modelul IC-ME25EURO, pentru care a plătit 27.580,8 lei fără TVA (32.821,2 lei cu TVA inclusă). Nu a fost organizată licitație deschisă, licitație electronică, procedură simplificată, selecție de oferte sau concurs de oferte, ci, pur și simplu, s-a cumpărat direct. Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime Constanța „SA este o entitate înființată prin Hotărâre de Guvern, în 1998, prin reorganizarea fostei Regii Autonome Administrația Portului Constanța, și care se ocupă cu activități de interes public național, îndeplinind funcția de autorititate portuară în porturile maritime ale României, din Constanța, respectiv zona Constanța și zona Midia, portul Mangalia și portul turistic Tomis. Acționarul majoritar al companiei este statul român, prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, entitate coordonată politic de către Uniunea Salvați România prin ministrul Cătălin Drulă, cu 80 la sută din acțiuni, și Fondul Proprietatea, cu 20 la sută din acțiuni.

Legătura dublă directă cu ministrul

Compania care a livrat către societatea aflată în subordinea Ministerului Transporturilor aceste radiotelefoane are legătură directă cu ministrul Economiei, Claudiu Năsui, atât pe linie de familie, cât și pe linia investițiilor directe ca antreprenor. Din declarațiile de avere depuse de Claudiu Năsui, încă din 2016, când a devenit, pentru prima dată, deputat din partea Uniunii Salvați România, aflăm că acesta deține un pachet de 20.970 de acțiuni, în valoare de 200.970 de lei, la firma de brokeraj SC Muntenia Global Invest SA, societate înființată în anul 2008, de familia ministrului, prin Radu Gavril Năsui, Georgiana Năsui și Simion Ștefan Năsui. Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, SC Muntenia Global Invest SA este controlată, în acest moment, de Simion Ștefan Năsui, cu 28% din acțiuni, de Gavril Radu Năsui, cu 24 la sută din acțiuni, de Claudiu Năsui, cu 9% din acțiuni, de Georgiana Năsui, cu 7% din acțiuni, de SC Frintusco SA, cu 7% din acțiuni și de SC Ageximco SRL, cu 21% din acțiuni. Muntenia Global Invest este o companie de brokeraj care a fost vizată de o investigație a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) legată de spălare de bani. Năsui deţine 9 la sută din acţiunile firmei Muntenia Global Invest care are sediul în aceeași clădire cu Ageximco, în zona Parcului Carol din București, scrie jurnalul.ro. (sursa)

Articolul precedentFlorin Cîțu anunță că bugetul pe 2021 ‘va întârzia puțin’
Articolul următorCare sunt ţările ce vor deveni super-puterile lumii după ultimele crize economice. Cum schimbă Brexitul şi coronavirusul topul ţărilor care controlează economia mondială