La Strasbourg, odată cu prima sesiune din acest an a Parlamentului European încep jocurile politice pentru alegerile din iunie. Și la noi, fotoliul de europarlamentar este una dintre cele mai râvnite poziții.

Interesul este justificat dacă ne gândim că un deputat încasează lunar aproape 8 de mii de euro, la care se mai adaugă 5 mii de euro cheltuieli și o diurnă de 338 de euro pentru fiecare zi petrecută în Parlamentul European.

Parlamentul European are 705 membri. Numărul deputaților din fiecare stat membru este stabilit în funcție de numărul locuitorilor din fiecare țară. România are 33 de deputați și din punctul de vedere al cifrelor reprezintă a șasea putere în putere în parlamentul european.

Un europarlamentar încasează lunar puțin peste 7.800 de euro, la care se adaugă deconturile pentru deplasările de serviciu și o diurnă de 338 de euro pentru fiecare zi petrecută la muncă. Mai primeste încă 5 mii de euro pentru cheltuieli, plus acces permanent la mașină cu șofer, la orice oră, la Bruxelles sau Strasbourg.

Când tragem linie, după cinci ani de mandat, un deputat a încasat, doar din salarii, aproape jumătate de milion de euro.

La care se mai adaugă 40 de mii de euro, îndemnizația de final.

Funcționarea Parlamentului European costă 2,4 miliarde de euro pe an

Eurodeputații petrec cel mai mult timp în sediul de la Bruxelles, unde au loc întrunirile celor 20 de comisii. Clădirea are 17 etaje și o suprafață desfășurată de 84 de mii de metri pătrați. Este de fapt un mic oraș, cu restaurante, magazine, coafor și sală de sport.

Ședințele plenare au loc la Strasbourg, unde este sediul oficial al Parlamentului European. Ceea ce înseamnă că o dată pe lună, cei 705 deputați, alături de cel puțin 4 mii de funcționari, oficiali sau jurnaliști, se mută pentru patru zile în sediul din Franța. O clădire de 15 etaje, din sticlă și otel, inspirată de tabloul pictorului flamand Pieter Bruegel, “Turnul Babel.”

Dacă s-ar renunța la această navetă lunară între Bruxelles și Strasbourg, s-ar face economii la bugetul Parlamentului European de cel puțin 110 milioane de euro, anual. Această mutare costă și mediul. Impactul este de până la 20 de tone de emisii de dioxid de carbon, ceea ce echivalează cu emisiile a 4 mii de vehicule, într-un an.

Eurodeputații mai primesc un buget lunar de 28 de mii de euro pentru a-și lua, în birou, până la patru asistenți, dar și un intern. Nu au voie să-și angajeze rude apropiate.

Funcționarea Parlamentului European costă anual în jur de 2,4 miliarde de euro, din care aproape jumătate se duc pe salariile funcționarilor și deputaților. Următoarele alegeri europarlamentare au loc, în România, pe 9 iunie.

Sursa: Pro TV

Articolul precedentCâte orașe și comune ar mai rămâne în Bihor dacă s-ar face regionalizarea
Articolul următorMinisterul Muncii: România înregistrează un record absolut al numărului de contracte de muncă, cu aproape 100.000 mai multe la final de 2023 faţă de 2022. În ce județe au apărut cele mai multe noi contracte de muncă