Economia Ungariei a înregistrat un avans de 2,7%, în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, conducând redresarea Europei Centrale și de Est (CEE), motorul de creștere fiind industria, chiar dacă sectorul auto este afectat de deficitul global de semiconductori, transmite Reuters, citată de profit.ro.

De la începutul anului, economiile din regiune au trecut la un nivel superior, în urma ridicării restricțiilor, după un an în care pandemia de coronavirus le-a afectat semnificativ, scrie Agerpres.

Avansul trimestrial al economiei ungare l-a depășit pe cel de 2% al vecinei Slovacia și cel de 1,8% înregistrat în România, conform datelor preliminare publicate marți. Bulgaria a înregistrat o expansiune de 0,4% în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni.

Săptămâna trecută, Polonia, cea mai mare economie din CEE, a raportat o creștere de 1,9% în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, iar Cehia un avans trimestrial sub așteptări, de 0,6%.

În trimestrul doi din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, economia Ungariei a înregistrat un avans de 17,9% iar cea a României de 13%, cel mai rapid ritm de când s-a început publicarea datelor, în 1996. PIB-ul Slovaciei a urcat cu 9,6%, cel mai rapid ritm 2007. Și Bulgaria a înregistrat în ritm anual o expansiune de 9,6%, cel mai semnificativ avans din 2000.

Chiar dacă în trimestrul doi din 2020 multe fabrici erau închise din cauza restricțiilor, producătorii au învățat să se adapteze, deși problemele din lanțul global de aprovizionare și transport au afectat industria, iar unii producători auto au redus producția din cauza deficitului global de semiconductori. (profit.ro)

Articolul precedentVictorie! Am depășit Afganistan și Congo la sprijinul dat de guvern economiei. Acum suntem la egalitate cu Swaziland și Mali…
Articolul următorProducția de prune, compromisă anul acesta: Prețul la țuică se va dubla