Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a afirmat, miercuri, că ”azi culegem fructele stricate ale politicilor socialiste din ultimii 30 de ani” şi singura şansă pentru un viitor mai bun este să înţelegem de ce sunt greşite sistemele anterioare. Ministrul îşi încurajează prietenii ca, de ziua lui, să facă donaţii unui institut care se ocupă de educaţia economică.

”Azi culegem fructele stricate ale politicilor socialiste din ultimii 30 de ani. Singura şansă pentru un viitor mai bun este să înţelegem de ce sunt greşite sistemele anterioare în care am trăit şi am sărăcit şi să susţinem politici publice sănătoase şi oneste pe viitor. De aceea, îmi donez ziua de naştere Institutului Mises, pentru educaţia economică şi pentru principiile şi ideile care ne ajută să înţelegem politicile de care are nevoie România pentru a prospera”, a scris, miecuri, pe Facebook, ministrul Claudiu Năsui.

Să le luăm pe rând.

Partea cu număratul (de ani, nu de bani – că la bani se pricepe):

  1. La 30 de ani de la Revoluție, în decembrie 2019, prin mila lui Iohannis și a trădărilor din Parlament – mai ales ale pesediștilor, dreapta era la guvernare.
  2. În perioadele 1996-2000, 2004-2012, 2015-2016 și din 2019 încoace, DREAPTA a fost și este la guvernare. Înțelegem de la beizadeaua Năsui că în aceste perioade, guvernele de DREAPTA au promovat politici socialiste… Asta pentru că, în mod sigur, pe-se-diș-tii (apud Iohannis), fiind social democrați, nu au făcut-o. Ei erau cu sprijinul pentru firme și reduceri de taxe și de birocrație și cu finanțarea exportatorilor. Din astea… Mama socialismului, ce mai!
  3. Printre fructele stricate și greșelile sistemelor anterioare se numără, la loc de frunte, și familia beizadelei Năsui, care în ultimii 30 de ani s-a îmbogățit prin contracte suspecte cu Statul!
  4. Așadar, DA! Să înțelegem greșelile din trecut și să nu mai permitem unor produse ale acestor greșeli, fii și nepoți de SECURIȘTI dovediți, așa cum este beizadeaua Năsui, să ajungă miniștri.

Și acum, partea unde beizadeaua Năsui-Motorla se dă mare – partea cu cititul:

Ca să ne ia de sus, de la milioanele făcute de familia sa de securiști din afaceri cu Statul, beizadeaua Năsui îl pomenește pe Ludwig von Mises. Tare! Foarte tare.

Von Mises este un gânditor MONUMENTAL, unul dintre exponenții de marcă ai așa-numitei Școli austriece de gândire economică, alături de alți titani precum Carl Menger, Böhm-Bawerk și, desigur, Hayek! În treacăt fie spus, școala austriacă are origini franceze, prin Frederic Bastiat – pomenit și de BihorNews.ro cu alte ocazii.

Cartea sa de căpătâi, la fel de MONUMENTALĂ, se numește Acțiunea umană. Are 1.128 de pagini, a fost scrisă de austriac în engleză (!) și a fost publicată în 1949. Întâmplător, am citit-o. La fel ca și pe alte câteva lucrări ale gânditorilor menționați mai sus. Sunt sigură că și domnul ministru-beizadea Năsui a făcut EXACT la fel. Doar a avut vreme. Și bani de acasă. Din contractele cu statul.

Pe scurt, și pe bună dreptate, teoreticienii și economiștii austrieci scriau atunci despre economie în opoziție cu teoriile marxiste, la modă pe vremea lor. Ca de altfel și pe vremea unui alt titan al dreptei, ca și Năsui (sic!), Jean-Claude Juncker, mare admirator al lui Marx

Dar nu vom scrie despre ea acum, deși ar merita și deși o recomandăm cu multă căldură. În original.

Totuși, dat fiind faptul că ministrul-beizadea Năsui se declară admirator al lui von Mises, l-am întreba, umili, ca niște săraci ce suntem:

  1. Dacă von Mises are dreptate TOTALĂ, ce nevoie mai avem de Năsui în funcția de ministru? Nu că ar face mare lucru, mai ales că și el și-a delegat atribuțiile. Doar mâna nevăzută a economiei face tot, nu? Deci Năsui este inutil. Și ia banii de la Stat degeaba.
  2. Care sunt politicile socialiste ale ultimilor 30 de ani? Poate creșterile repetate ale salariului minim, politică devenită acum, în sfârșit, una de căpătâi chiar și pentru birocrații de la Bruxelles și din Comisia Europeană?
  3. Este PNL, aliatul mai mic al USR (sic!), un partid socialist?
  4. Cum e să vorbești despre von Mises când provii dintr-o familie de securiști care au făcut ZECI de milioane după Revoluție, din afaceri tenebroase cu Statul?

PS

De ce, mama naibii, nu ați făcut o donație la un orfelinat sau la un azil de bătrâni din țară?

Articolul precedentRaport GRECO: România coaliției PNL+USR are un grad “foarte scăzut” de conformare privind prevenirea CORUPȚIEI!
Articolul următorVă rugăm să poftiți în vagoane!