Plenul Camerei Deputaților a adoptat, ieri, proiectul de lege depus de PSD pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni împotriva COVID-19, cu 312 voturi “pentru” si 4 abțineri.

Camera Deputatilor este for decizional pentru acest proiect, el fiind adoptat deja de Senat. Unul dintre inițiatorii legii, senatorul bihorean Florian Bodog spunea atunci că: prin această lege Parlamentul și, prin intermediul instituției, toți românii, oferă astfel un minim conform psihic tuturor cadrelor medicale aflate în linia întâi în lupta cu coronavirus și care sunt adevărați eroi.

“În semn de recunoaștere a meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19 se instituie ziua de 11 martie ca Ziua personalului medical“, se mai arată în proiectul votat.

Proiectul reglementează acordarea unor drepturi acestor angajați, precum și urmasilor acelora dintre ei care au decedat din cauza îmbolnavirii cu coronavirus.

Prin personal medical care participa la actiuni medicale impotriva COVID-19 se intelege personalul de specialitate medico-sanitar si personalul auxiliar sanitar din unitati sanitare, din farmacii comunitare, din cabinete de medicina de familie, din cabinete de medicina dentara, precum si din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistenta sociala, implicat direct in actiuni si misiuni legate de prevenirea, gestionarea si combaterea infectiilor cu COVID-19.

Din aceasta categorie mai fac parte cadrele militare – paramedici si personal medical – din structurile aflate in coordonarea/ coordonarea operationala a Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, personalul cu pregatire paramedicala din cadrul echipajelor SMURD specializate in acordarea primului-ajutor calificat, tot personalul din cadrul spitalelor care asigura asistenta medicala pacientilor testati pozitiv, precum si din spitalele de suport pentru pacientii testati pozitiv sau suspecti.

Urmasi ai personalului medical decedat ca urmare a participarii la actiuni medicale impotriva COVID-19 sunt considerati copiii acestuia si sotul supravietuitor.

“La decesul unei persoane dintre cele prevazute mai sus, Ministerul Sanatatii sau, dupa caz, ministerele cu retea sanitara proprie, acorda familiei acesteia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dupa caz, un ajutor suplimentar in cuantum egal cu de doua ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Urmasii personalului medical decedat in urma complicatiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirus beneficiaza de urmatoarele drepturi:

dreptul la pensie de urmas pana la implinirea varstei de 18 ani sau, daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, pensie de urmas egala cu 75% din salariul
de baza/solda de functie/salariul de functie avut/avuta de personalul medical prevazut la data decesului
“, se arata in proiect.

Personalul medical prevazut in proiect care executa, conduce sau coordoneaza misiuni si sarcini de serviciu in conditii de pericol deosebit beneficiaza pe perioada starii de urgenta, precum si pentru o perioada de 3 luni de la data incetarii starii de urgenta de un spor de pana la 30%, calculat la salariul de baza/solda de functie/salariul de functie.

Articolul precedentNu mai purtați mască şi mănuşi în mașină sau în aer liber!
Articolul următorGoogle lansează un site cu instrumente și consultanță gratuite pentru IMM-uri