Astăzi, plenul Senatului a votat online legea inițiată de PSD pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotrivaCovid -19. Proiectul a fost votat în unanimitate, obținând 130 de voturi pentru.

Unul dintre inițiatorii legii, senatorul bihorean Florian Bodog spune că prin această lege Parlamentul și, prin intermediul instituției, toți românii, oferă astfel un minim conform psihic tuturor cadrelor medicale aflate în linia întâi în lupta cu coronavirus și care sunt adevărați eroi.

Reaminitm că recent mulți medici britanici au refuzat să se prezinte la post în lipsa unor măsuri similare și a grijilor provocate de soarta propriilor familii în cazul unei îmbolnăviri sau a unui deces.

Potrivit legii pentru recunoasterea meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva COVID-19, “la decesul unui cadru medical, Ministerul Sanatatii acorda familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces dupa caz un ajutor suplimentar in cuantum de doua salarii medii pe economie“.

“Urmasii cadrelor medicale decedate, ca urmare a desfasurarii activitatii medicale in lupta cu COVID-19, au dreptul la o pensie de urmas egala cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical l-a avut la data decesului care se actualizeaza potrivit reglementarilor legale in vigoare.

In cazul in care nu exista urmas, daca cel decedat era singurul sustinator al parintilor sai, acestia vor beneficia de jumatate din pensia de urmas mentionata anterior.

Membrii familiilor cadrelor medicale decedate in timpul si din cauza serviciului ca urmare a desfasurarii activitatii medicale in lupta cu COVID-19 beneficiaza gratuit de asistenta medicala si medicamente in cadrul retelei sanitare a Ministerului Sanatatii sau in alte retele sanitare cu decontarea cheltuielilor de catre acest minister”, se arata in propunerea legislativa inscrisa pe ordinea de zi, sub rezerva primirii raportului.

De asemenea, parlamentarii PSD au propus ca urmasii personalului medical decedat ca urmare a participarii la actiuni medicale impotriva COVID-19 beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate in proprietate sau coproprietate si a impozitului pe cladirea folosita ca domiciliu si/sau alte cladiri aflate in proprietate sau coproprietate.

Articolul precedentSute de îngrijitoare din România la muncă în Austria, în plină pandemie
Articolul următorOlanda tratează Europa cu dosul! Franța se revoltă