O cercetare amplă efectuată de experții de la Universitatea din Adelaide, Australia și publicat în revista Food Science & Nutrition, a făcut o descoperire alarmantă pentru sănătate. Cercetătorii au constatat, după analiza informațiilor din 217 țări, că consumul de carne roșie și albă, un aliment apreciat în lume, crește riscul de boli de inimă.

În studiu, savanții au examinat asocierea dintre consumul total de carne, care include atât carnea roșie, cât și cea albă, și incidența regională și mondială a bolilor cardiovasculare, conform News Medical.

Unul dintre domeniile majore de atenție în cercetarea medicală este înțelegerea factorilor de risc și dezvoltarea strategiilor de tratare a bolilor cardiovasculare, care cuprinde diferite tulburări ale vaselor de sânge și ale inimii și este o cauză principală de mortalitate la nivel mondial.

Consumul crescut de grăsimi saturate poate duce la niveluri crescute de colesterol cu lipoproteine cu densitate joasă (LDL), care este legat de un risc crescut de boli cardiovasculare. Această corelație a determinat mulți profesioniști din domeniul medical să recomande un aport redus de carne roșie.


ATENȚIE! Între CORELAȚIE și CAUZALITATE există diferențe fundamentale!


Deși se crede că carnea roșie are un conținut mai mare de grăsimi saturate decât carnea albă, există o lipsă de informații cu privire la diferența dintre conținutul de colesterol dintre carnea albă și cea roșie.

În studiul efectuat de către oamenii de știință de la Universitatea din Adelaide, Australia, cercetătorii au folosit date publicate de Națiunile Unite, constând în informații despre demografie, sănătate și starea economică pentru 217 țări.

Bilanțul alimentar al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a fost utilizat pentru a obține date privind oferta totală de carne pe cap de locuitor pentru 2017, care a inclus carne roșie și albă, inclusiv carne de vițel, vită, porc, bivol, miel, oaie, pui, capră, rață, gâscă, curcan, iepure, cal, vânat și organe.

Consumul de carne prezice riscul de boli cardiovasculare. Asocierea dintre consumul de carne totală și incidența bolilor cardiovasculare a fost puternică și semnificativă în analizele de corelație bivariată.

Această asociere a rămas semnificativă atunci când obezitatea, statutul socioeconomic și urbanizarea au fost încorporate în analiza corelației parțiale. În plus, analiza de regresie multiplă în etape a raportat că, după statutul socioeconomic, carnea totală a fost cel mai puternic predictor al incidenței bolilor cardiovasculare.

Corelația dintre carnea totală consumată și incidența bolilor cardiovasculare a variat în diferite grupuri de țări utilizate pentru diferite analize. Cu toate acestea, consumul de carne sau carne totală și incidența bolilor cardiovasculare au fost corelate mai puternic în țările în curs de dezvoltare decât în țările dezvoltate.

Consumul de carne roșie și albă din diverse surse animale a fost semnificativ legat de o incidență crescută a bolilor cardiovasculare, arată concluziile cercetării coordonate de către Universitatea Adelaide din Australia. (sursa)

Articolul precedentCum să bei corect apă dacă vrei să te ajute să slăbești fără să fii nevoit să mergi la baie “de un trilion de ori” pe zi
Articolul următorCel mai mare producător român de băuturi, cu peste 2.000 de angajați în 7 fabrici, a cerut în instanță suspendarea sistemului de garanție – returnare (SGR) a ambalajelor