Sunt din ce în ce mai multe căsătorii mixte în țara noastră. Româncele se mărită cu turci, spanioli, italieni, sau arabi. Dovadă stau și datele provizorii ale recensământului, prezentate de Institutul Național de Statistică.

De altfel, numărul româncelor căsătorite este mai mare cu 150 de mii față de cel al bărbaților.

Cristina este măritată de 10 ani cu un turc. S-au cunoscut în urmă cu 13 ani, la facultate unde ea a studiat franceză și turcă. Soțul ei este inginer constructor, iar ea lucrează în domeniul securității datelor. Împreună o au pe Leila, o fetiță de 6 ani.

Reporter: „Cum vorbiți în casă?”

Cristina: „Ahh – amestecat. Și aici pornește de la mine. Înainte să vină Leila ne-am propus ca fiecare să își păstreze limba , adică eu să vorbesc limba română, iar șotul limba turcă – dar atunci când mă enerveam îi ziceam în turcă. Cu tatăl ei vorbeşte mai mult turcă. Îmi doresc să vorbească limba turcă pentru că este parte din ea și cultura turcă este parte din ea.”

Iulia trăiește de aproximativ trei decenii alături de un sudanez. Au împreună două fete, iar una dintre ele s-a căsătorit în urmă cu puțin timp. La începutul anilor 90, spune Iulia, oamenii îi priveau ciudat când îi vedeau pe stradă.

Iulia Nueleanu: „Apariția noastră pe stradă, ca să zic aşa , era însoțită de multe comentarii și priviri suspicioase pentru că nu erau intodeauna binevoitoare. Să vezi la momentul acela o femeie albă, alături de un bărbat mulatru nu era o imagine foarte des întâlnită pe străzile din București și comentariile erau negative – dar când doi oameni se iubesc, nimic nu mai contează. Eu m-am adaptat la tradiţiile lui treptat – vizitându-I familia, procesul a fost firesc în timp . Mama zice acum că e cel mai bun băiat! Copiii sunt multiculturali și asta e o bogăţie ce merită promovată în România.”

Potrivit datelor provizorii de la recensământ , sunt peste 4 milioane 600 de mii de femei căsătorite în România, față de 4 milioane 400 de mii de bărbaţi. Diferența, spun sociologii, este dată de căsătoriilor formate dintre un cetățean român și unul străin.

Ciprian Iftimoaie, sociolog: „Femeile din România se căsătoresc într-un număr mult mai mare cu cetățeni străină față de bărbabți din România. Din Italia, Spania, Turcia, chiar și cetățeni arabi – sunt și cetăni ale statelor europene.

Potrivit datelor de la INS, și numărul imigranților, adică al celor care s-au mutat permanant în România și și-au schimbat domiciliul a crescut de la un an la altul. În 2021, erau aproximativ 50 de mii față de 32 de mii în 2020 și puțin peste o mie în anii 90. Cei mai mulți sunt din Republica Moldova, Germania, Italia, Ucraina, Franța sau Statele Unite ale Americii.

Potrivit datelor provizorii de la recensământ, după români, cele mai mari comunități sunt formate din cetățeni maghiari, romi, ucraineni, germani și turci.

În România, aproape jumătate din populația rezidentă (47,9%) este căsătorită cu forme legale.

Sursa: Pro TV

Articolul precedentMedicii avertizează asupra unui vârf al valului de îmbolnăviri cu gripă. Metodele de prevenție recomandate de experți
Articolul următorScumpirile s-au mai potolit. Inflația în zona euro a înregistrat o scădere peste așteptări