UrbanizeHub a realizat o analiză a orașelor cu cea mai puternică economie. Topul este unul surprizător, la prima vedere, însă având în vedere investițiile din aceste localități, clasamentul este unul firesc. 

România este foarte bogată când vine vorba de datele disponibile pentru analize socio-economice. De la rezultatele la bacalaureat pentru fiecare absolvent din România la datele financiare pentru (aproape) fiecare firmă înregistrată în România, datele permit analize ce ar fi imposibil de făcut în alte țări (de exemplu, SUA restricționează accesul la datele despre firme și majoritatea țărilor dezvoltate nu oferă astfel de date).

Datele despre companii sunt disponibile din diferite surse (topfirme.com le oferă gratis) și permit analize economice foarte detaliate, inclusiv o estimare a PIB-ului local.

Institutul Național de Statistică nu estimează PIB-ul la nivel de localitate, pentru unele considerente ce vor fi discutate în cele ce urmează – cel mai important considerent fiind diferențele mari dintre localități. Ca atare, cel mai „granular” nivel de dezagregare a datelor este județul (NUTS3).

Însă pot apărea anomalii, inclusiv la nivel de județ. De exemplu, județele din Germania sunt foarte mici și fragmentate, fiind mai degrabă localități. Ca atare, dacă ne uităm la PIB-ul pe cap de locuitor la nivel de județ în Uniunea Europeană, cele mai dezvoltate județe sunt Wolfsburg (sediul Volkswagen) si Ingolstadt (sediul Audi). 

Care sunt orașele „bogate” ale României

La UrbanizeHub, suntem interesați de tot ceea ce are legătură cu dezvoltarea urbană și am vrut să vedem care sunt cele mai dezvoltate localități din România din punct de vedere economic. Am mers cu datele la nivel de oraș. În acest sens, ne-am uitat la doi indicatori:

  • PIB-ul per Capita local, estimate pe baza veniturilor firmelor locale. Acest indicator arată forța firmelor de la nivel local.
  • Impozitul pe Venit per Capita. Acesta este un indicator al bunăstării creat la nivel local de toate entitățile plătitoare de salarii. Impozitul pe Venit este o măsură a numărului de salariați și a valorii medii a salariului la nivel local. Aici, am calculat media pe 2013-2017, pentru a evita variațiile ce apar de la an la an, și nu am luat anul 2018 în considerare, când IPV-ul a scăzut drastic, datorită unor măsuri ale Guvernului (impozitul pe venit a fost diminuat de la 16% la 10%).

Ambii indicatori sunt imperfecți, dar analiza lor scoate în evidență câteva dinamici foarte interesante. Pentru a nu vă ține în suspans cu pagini de gargară fără noimă, atașăm mai jos tabelul cu cele mai dezvoltate orașe din România. Suprinzătoare rezultatele, nu? Nici noi nu ne așteptam la asta.

puteți vedea clasamentul integral și EXPLICAȚIILE aici

Articolul precedent”Minciunile” de la Termoficare Oradea
Articolul următorRusia și China, tot mai agresive!