Este alertă la această oră în vecinătatea României. Noua tulpină a coronavirusului a fost confirmată chiar la granița cu România, în Ucraina. Mai exact, în Transcarpatia, o regiune care se învecinează cu țara noastră la nord.
Din primele informații, se pare că ar fi vorba despre un pacient care muncește în Cehia și care s-ar fi vindecat deja de coronavirus.
De asemenea, există informații că s-au confirmat mai multe astfel de cazuri.
În același timp, specialiștii spun că Ucraina nu are, în prezent, posibilitatea de a identifica această nouă tulpină de virus în cadrul unei testeri în masă. Însă, persoanele care au asigurări de sănătate în alte țări europene pot face acest lucru.
Comisia Europeană, apel de ultimă oră, după ce noua tulpină detectată în Marea Britanie a alarmat țările europene
Comisia Europeană le-a recomandat, marţi, ţărilor Uniunii Europene să permită deplasările esenţiale, în pofida mutaţiei coronavirusului care duce la o infecțiozitate a acestuia cu 70% mai mare, potrivit specialiștilor.
“În contextul amplificării rapide a cazurilor de Covid-19 în zone din Anglia, din care o pondere mare o reprezintă o mutaţie a virusului, Comisia Europeană a adoptat astăzi o Recomandare privind o abordare coordonată în privinţa măsurilor de călătorie şi transporturi”, a anunțat marţi Executivul Uniunii Europene, într-un comunicat.
“Deşi este important să fie aplicate măsuri rapide de precauţie pentru limitarea răspândirii noii tulpini a coronavirusului şi să fie descurajate toate deplasările nonesenţiale spre şi dinspre Marea Britanie, călătoriile esenţiale şi tranzitul pasagerilor trebuie facilitate. Interdicţiile care afectează traficul aerian şi feroviar trebuie suspendate, dat fiind că este necesar să se asigure călătoriile esenţiale şi să fie evitate perturbările reţelelor de aprovizionare”, mai precizează Comisia Europeană.
Răspândirea rapidă a unei noi variante de coronavirus a fost motivul introducerii unor reguli stricte, de nivelul patru, pentru milioane de oameni, de Crăciun, în Anglia, Scoția și Țara Galilor, în timp ce alte țări interzic călătoriile spre Marea Britanie.
Comisia Europeană le recomandă statelor membre, printre altele, următoarele măsuri:
– Să implementeze principiile Recomandării Consiliului UE din octombrie, privind coordonarea restricţiilor asupra libertăţii de circulaţie; în conformitate cu principiul precauţiei, toate deplasările nonesenţiale spre şi dinspre Marea Britanie trebuie descurajate, până la noi decizii.
– Cu toate acestea, cetăţenii UE şi cei britanici care se deplasează spre ţara de reşedinţă, precum şi cetăţenii statelor terţe care au dreptul la libera circulaţie în spaţiul UE trebuie să fie exceptaţi de la noile restricţii temporare dacă se supun testelor epidemice sau carantinei.
– Persoanele care au funcţii esenţiale, precum personalul medical, trebuie să fie supuse unui test (test RT-PCR rapid sau test antigen rapid într-un interval de 72 de ore înaintea deplasării), dar nu trebuie obligate să intre în carantină dacă sunt în exerciţiul funcţiei esenţiale.
– Personalul din transporturi, din cadrul UE, trebuie exceptat de la interdicţiile de călătorie şi de la obligaţiile de testare şi carantină atunci când traversează frontiera la bordul unui vas, vehicul ori aeronavă. În situaţia în care un stat membru UE, în actuala situaţie, solicită teste antigen rapide pentru angajaţii din transporturi, acest lucru nu trebuie să genereze perturbări în transporturi.
– Tranzitul pasagerilor, în special pentru călătorii esenţiale, trebuie facilitat fără carantină. Poate fi solicitat un test, dar autorităţile trebuie să informeze în prealabil despre această solicitare sau să ofere testarea pe durata călătoriei. (antena3.ro)