În România există una dintre cele mai mari dobânzi anuale efective din Uniunea Europeană. Este de 30.341% și a fost descoperită la un credit de 180 euro acordat de către o instituţie financiar-nebancară pe o perioadă de 30 de zile, relevă un studiu privind creditarea în România realizat de Asociaţia Credere, la solicitarea Finance Watch Bruxelles. 

Analistul financiar Irina Chițu a explicat la Digi24 cum s-a ajuns la situația ca un client să achite o asemenea dobândă.

“În acest caz este vorba de un credit pentru 30 de zile. La instituțiile financiare nebancare sunt astfel de dobânzi de 20.000 – 30.000%, pentru că dobânzile la aceste instituții sunt zilnice. Așadar, foarte mare atenție! Cei care achiziționează astfel de produse trebuie să compare înainte toate creditele din piață. Sunt bănci și instituții financiare care oferă credite cu dobânzi mult mai mici.

Nu există o plafonare a dobânzilor. Au fost mai multe inițiative, dar consider că nu sunt benefice pentru că vorbim de o piață concurențială cerere – ofertă.

Trebuie să existe o legislație foarte bine pusă la punct privind protecția consumatorilor, privind informarea lui legat de toate produsele din piață, să poată compara și să decidă ce i se potrivește cel mai bine.

În legislația națională și europeană există stipulate aceste drepturi ale consumatorilor de produse financiare, dar ele trebuie promovate mai bine și sancționate prompt dacă sunt încălcate.

Este nevoie de educația financiară a consumatorului”, a precizat Irina Chițu.

Studiul a scos la iveală ambiguitatea sau ascunderea unor costuri, îndreptarea consumatorilor către produse de creditare cu un cost mai ridicat. Au fost identificate elemente de dezinformare şi de publicitate înşelătoare.

Totodată, studiul dă exemplu două bănci din România care promovau acordarea de credite de consum cu dobândă de 8%, fără a informa consumatorul că dacă nu îndeplinea anumite condiţii noua rata de dobândă era de aproximativ 14%. (digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.