Fabricile din zona euro şi-au redus semnificativ producţia în decembrie, activitatea economică contractându-se pentru a 18-a lună consecutiv, arată rezultatele unui sondaj publicat marţi, care indică faptul că economia este aproape sigur în recesiune.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global şi considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, s-a situat în decembrie la 44,4 puncte, de la o valoare de 44,2 puncte luna precedentă, dar mult sub pragul de 50 de puncte care separă o creştere de o contracţie a economiei, transmite Reuters.

Indicele privind producţia a scăzut în decembrie la 44,4 puncte, de la o valoare de 44,6 puncte luna precedentă, în timp ce datele preliminare indicau pentru decembrie un nivel de 44,1 puncte.

Tendinţele pesimiste indică un declin al economiei zonei euro în trimestrul patru din 2024, a apreciat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank. În trimestrul trei din 2023, PIB-ul zonei euro s-a contractat cu 0,1%, potrivit Agerpres.

“Pe fondul scăderii din industrie, datele indică un tablou sumbru pentru zona euro, care probabil a intrat în recesiune”, a adăugat acesta.

Analiştii intervievaţi recent de Reuters se aşteaptă la o scurtă recesiune în timpul iernii.

Indicele privind comenzile noi în industrie s-a atenuat moderat în decembrie, dar rămâne sub pragul de 50 de puncte pe ansamblul anului trecut.

Activitatea în decembrie a fost stimulată de finalizarea comenzilor vechi şi sugerează că fabricile nu se aşteaptă la o redresare rapidă, reducând numărul de angajaţi pentru a şaptea lună consecutiv.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentAutostrăzi: Pe ce drumuri noi ar putea conduce românii anul acesta
Articolul următorImpozitul pe proprietate în 2024. Ce se schimbă în taxele locale din noul an