Este vorba despre o creștere de 13,8% iar majorarea reprezintă indexarea cu rata inflației, spun economiștii.

De la începutul anului vor crește și taxele pentru clădirile rezidențiale, terenuri și mașini sub 12 tone, avertizează economiștii.

De exemplu, un apartament din centrul Bucureștiului de 3 camere va avea un impozit care trece de 330 de lei. În 2023, impozitul pentru același apartament era de 292 de lei.

Creșterea este de 40 de lei începând cu ianuarie 2024.

Dar majorările nu se rezumă la București. Consiliile locale din Cluj Napoca, Arad sau Pitești au fost de acord cu o creștere de aproape 14%.

Cei care vor plăti impozitul până la data de 31 martie 2024 au reducere de 10% a sumei.

„Primăriile au nevoie de bani care de aer, în condițiile în care peste 80% dintre ele au bugete de salarii mai mari decât încasările din taxe si impozite.

Creșterea taxelor cu rata inflației, 13,8%, vine ca o mană cerească în condițiile în care primarii se vor angrena anul viitor și într-o serie de proiecte electorale”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

Taxele locale sunt indexate anual cu rata inflației.

În Suceava, de exemplu, pentru un apartament cu 4 camere, proprietarii vor plăti cu 40 de lei mai mult decât în 2023.

Și proprietarii de mașini au de suferit. Ei vor scoate din buzunare chiar și cu 100 de lei mai mult, în funcție de tipul de mașină și puterea acesteia.

Municipiul Buzău încasează anual 60 de milioane de lei doar din taxele și impozitele plătite de locuitori pentru proprietăți și mașini.

„Dacă la Timișoara, în anul 2023, contribuabilul plătea pentru un apartament de 2 camere 157 de lei, în 2024 va plăti un impozit de 179 de lei”, a declarat Carmina Nițescu, director Executiv Direcţia Fiscală Timişoara.

Pentru a evita cozile de la început de an când românii vor să profite de reducerea de 10% pe impozit, autoritățile recomandă ca taxele să fie plătite online, pe ghișeul.ro.

Unde se plătește impozitul

Achitarea taxelor și impozitelor poate fi efectuată la ghișeele administratiilor financiare sau la casieriile directiilor de impozite și taxe locale.

Pentru unele dintre aceste taxe și impozite, există și opțiunea plății online, utilizând cardul bancar (în cazul primăriilor care au implementat sistemul de plată online), prin ordin de plată, prin Internet Banking sau prin intermediul “Sistemului Național Electronic de Plată Online cu Cardul Bancar” la adresa www.ghiseul.ro.

De asemenea, în cazul unor direcții de impozite și taxe locale, se oferă posibilitatea de a plăti la Oficiile Poștale, la Oficiile CEC sau la sucursalele altor bănci comerciale.

Pentru detalii complete cu privire la modalitățile de plată disponibile, poți intra pe site-urilor administratiilor financiare și a direcțiilor de impozite și taxe locale.

Perioade de plată a impozitului pe proprietate

Începând cu anul 2024, românii trebuie să să țină cont de noile modificări aduse legislației fiscale, impuse de Guvernul României pentru echilibrarea bugetului de stat.

Aceste ajustări implică atât majorări ale unor taxe și impozite existente, cât și introducerea unor noi obligații financiare, iar termenele de plată sunt esențiale pentru evitarea penalizărilor.

Impozitul pe clădiri:

Rata I: 31 martie

Contribuabilii beneficiază de o bonificație de 10% pentru plata anticipată până la această dată.

În caz de neplata la termenele scadente, se aplică majorări de 1% pe lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență până la achitarea integrală.

Rata II: 30 septembrie

Pentru cei care nu au optat pentru plata anticipată, aceasta reprezintă ultima șansă pentru evitarea penalităților.

Observații: Contribuabilii cu impozite anuale mai mici de 50 lei plătesc integral până la primul termen de plată.

Impozit/Taxă pe Teren:

Rata I: 31 martie

La fel ca și pentru impozitul pe clădiri, există o opțiune de plată anticipată cu bonificație.

Rata II: 30 septembrie

Ultima ocazie de a evita penalitățile pentru cei care nu au plătit anticipat.

Taxa pentru Mijloace de Transport:

Rata I: 31 martie – Plată anticipată cu bonificație pentru impozitul anual pe mijloacele de transport.

Rata II: 30 septembrie

Termenul limită pentru contribuabilii care nu au ales plata anticipată.

Amenzi – Jumătate din minimul amenzii poate fi achitată în cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, cu mențiunea expresă în procesul-verbal.

Este esențial ca contribuabilii să-și achite obligațiile fiscale la termenele stabilite pentru a evita eventualele penalități și majorări. Poți găsi informații detaliate cu privire la modalitățile de plată sunt disponibile pe site-urile administratiilor financiare și ale direcțiilor de impozite și taxe locale.

Alte taxe locale în 2024

Bucureștenii vor plăti impozitul auto în 2024 în felul următor: pentru autovehiculele cu cilindree de până la 1.600 cc se va plăti 9 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi și 25 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi pentru mașini cu motoare cuprinse între 1.600 și 2.000 centimetri cubi. (pentru motoare mai mari de 2.000 centimetri cubi și până la 2.600, fracția este de 97 lei/200 centimetri cubi).

De altfel, și locurile de parcare se pot scumpi în 2024 de la 300 la 600 de lei, în funcție de zonă. Majorarea este de aproape 14%.

Sursa: StirilePROTV

Articolul precedentZona euro aproape sigur în recesiune, potrivit analiștilor. Fabricile şi-au redus semnificativ producţia
Articolul următorVeşti bune pentru românii cu credite: Indicele ROBOR la trei deschide anul 2024 la 6,21%, în scădere faţă de ultima şedinţă din 2023