România ocupă locul şapte în UE la producţia de bere, cu 1,7 miliarde de litri în 2020, adică 5% din volumul produsului la nivel european, topul fiind condus de Germania (24%), Polonia (12%), Spania (10% ), Olanda (8%), Franţa (7%) şi Cehia (6%), arată datele Eurostat.

În Germania, producţia anuală a lui se ridică la 7,5 miliarde litri, în timp ce volumul total produs în ţările UE a fost de aproape 32 miliarde litri, cu 8% sub nivelul din 2019. În plus, producătorii au scos pe piaţă şi 1,4 miliarde litri de bere cu mai puţin de 0,5% alcool sau nealcoolică.

În medie, consumul său este de circa 74 litri pe an un locuitor.

Cea mai mare creştere a producţiei a fost în Slovacia, cu un plus de 25% anul trecut, urmată de Grecia, Lituania şi Franţa, cu câte 3%.

În schimb, producţia din Italia sa înjumătăţit, scăderi importante fiind şi în Croaţia (-29%), Spania (-14%), Ungaria (-13%) şi Austria (-11%).

Cel mai mare exportator de bere este Olanda, cu 1,9 miliarde litri, repsectiv 21% din exporturile totale de bere ale UE. Pe locurile următoare se află Belgia şi Germania, urmare a Franţei şi Cehia.

Principalele destinaţii pentru berea europeană rămân Statele Unite, care atrag 22% din exporturile UE, şi Marea Britanie, cu 21%.

În ceea ce priveşte importurile, Franţa conduce în topul european, cu 16% din importurile de bere, iar Germania şi Italia sunt la mică distanţă, cu 13%, respectiv 12%.

 Importurile lui din afara spaţiului comunitar se menţin la un nivel marginal, principala sursă fiind Marea Britanie şi Mexic.

 Ziua Internaţională a Berii este sărbătorită vineri, 6 august. (sursa)

Articolul precedentClimatolog: Asistăm la ceea ce specialiștii avertizau de acum 20 de ani. După ce trece canicula, opusul acestui fenomen va veni automat
Articolul următorCare sunt cele cinci televiziuni care fac agenda divertismentului și a știrilor în România