După mai mult de cinci ore de discuții cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, nu a existat nicio îndoială că Emmanuel Macron a intrat în bârlogul ursului, unde a fost sfârtecat, scrie Politico.eu.

Cu peste 100.000 de soldați ruși și armament greu la granița ucraineană, președintele francez și consilierii săi au insistat că, dintre liderii occidentali, Macron se afla în poziția unică de a-l putea convinge pe Putin să urmeze o cale de detensionare a situației.

Nu a fost așa, iar Putin a ales calea sfidării, declarând că Crimeea aparține Rusiei și că, dacă Ucraina ar adera la NATO, țările europene s-ar afla “automat” în război cu Rusia.

Gesticulând cu un deget în aer către un reporter francez, el a spus că “Rusia este o superputere militară și o superputere nucleară” și a avertizat: “Nu vor exista câștigători și veți fi atrași în acest conflict împotriva voinței voastre”.

”Îndură, frumusețea mea”

Putin și-a bătut joc de afirmațiile repetate ale liderilor occidentali potrivit cărora NATO este o “alianță defensivă”, invocând operațiunile din Serbia, Afganistan, Siria și Libia ca dovadă că nu este așa.

El și-a repetat afirmația că Revoluția Maidan din Ucraina din 2014 a fost o “lovitură de stat”.

El a acuzat guvernul ucrainean că încearcă să rezolve războiul separatist din estul Ucrainei prin “mijloace militare” și a luat la mișto Kievul oferindu-se să acorde azil politic fostului președinte ucrainean Petro Poroșenko, care a fost acuzat de trădare în legătură cu vânzările de cărbune despre care procurorii spun că au contribuit la finanțarea separatiștilor susținuți de Rusia.

La un moment dat, insistând asupra faptului că guvernul ucrainean ar trebui să fie forțat să pună în aplicare prevederile acordurilor de pace de la Minsk, Putin a citat chiar un vers dintr-un cântec obscen ce face aluzie la viol și necrofilie: “Fie că îți place sau nu îți place, îndură, frumusețea mea”, a spus el.

Umilit ca Borrell anul trecut?

La toate acestea, Macron nu a avut practic niciun răspuns, în afară de a insista că este important să continue discuțiile.

Chiar și în această privință, Putin a fost dezinvolt și disprețuitor, insistând că în timpul întâlnirii a simțit că Macron îl “chinuia” vorbind prea mult în încercarea sa de a ajunge la un acord.

“Este responsabilitatea Franței să aibă cea mai puternică relație posibilă cu Rusia”, a spus Macron, vorbind imediat după ce Putin a declarat că peninsula Crimeea face parte în mod irevocabil din Rusia.

“Suntem două mari țări europene… membre ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite”, a spus Macron, adăugând: “Pentru mine este evident: Rusia este europeană. Dacă cineva crede în Europa, trebuie să fie capabil să lucreze cu Rusia și să găsească căi și mijloace pentru a construi viitorul în Europa și cu europenii”.

Eșecul lui Macron de a răspunde la diversele declarații provocatoare ale lui Putin prin afirmarea pozițiilor ferme ale Franței și UE – de exemplu, că Rusia a invadat și anexat ilegal Crimeea – a amintit de vizita umilitoare la Moscova anul trecut a lui Josep Borrell, șeful diplomației UE care a stat fără reacție în timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a criticat UE drept un “partener nesigur”. (sursa)

Articolul precedentAlexandru Rafila spune că numărul românilor care au făcut COVID e de 4-5 ori mai mare ca în statistici
Articolul următorCseke Attila, infectat cu SARS-CoV-2. Ședința coaliției, anulată în ultimul moment