Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o săptămână caniculară, cu temperaturi care vor depăși 38 de grade Celsius în zona de vest a țării, începând de astăzi, marți – 13 iulie și până joi – 15 iulie. Meteorologii au emis și două coduri, Galben, respectiv Portocaliu, de caniculă și disconfort termic, valabile astăzi și mâine – 13 și 14 iulie.

Astfel, codul Galben de caniculă vizează un puternic val de căldură, disconfort termic accentuat și caniculă în zilele de 13 și 14 iulie.

Valul de căldură se va intensifica și se va extinde în cea mai mare parte a țării. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități și local va fi caniculă.

În după-amiaza și seara de marți (13 iulie), pe alocuri vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice, la munte, precum și în regiunile estice și sud-estice.

Codul Portocaliu vizează fenomene precum disconfort termic accentuat și caniculă pentru județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin.

Astăzi și mâine (13-14 iulie) disconfortul termic va fi accentuat și va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi în general de 37…39 de grade, iar noaptea valorile termice nu vor coborî sub 22…20 de grade.

Potrivit meteorologilor căldura va continua săptămâna aceasta în aceeași tendință, iar în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat și în zilele următoare.

Prognoza meteo pentru marți – 13 iulie

Vremea va fi călduroasă, chiar caniculară în Crișana, Banat, cea mai mare parte a Olteniei, pe arii restrânse în Muntenia, Transilvania și Maramureș. Disconfortul termic se va accentua în toată țara, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități pe arii extinse în regiunile vestice, sudice și pe alocuri în restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 28 și 38 de grade. Cerul va fi mai mult senin, însă după-amiaza și seara, pe alocuri, în zona montană și submontană, precum și în nordul, centrul, estul și sud-estul extrem al țării, vor fi înnorări temporar accentuate și perioade cu averse, ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat vor fi posibile vijelii și grindină. Minimele termice vor fi cuprinse între 11 grade în estul Transilvaniei și 26 de grade în Dealurile de Vest.

Prognoza meteo pentru miercuri – 14 iulie

Vremea se va menține călduroasă în mare parte din țară, caniculară în Banat, Crișana, Oltenia, Transilvania și pe arii restrânse în Muntenia și Moldova. Disconfortul termic va fi accentuat și pe arii relativ extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 29 și 38 de grade, cu cele mai ridicate valori în vest, iar cele minime vor fi cuprinse între 12 grade în depresiuni și 25 de grade în Dealurile Banatului. Cerul va fi variabil și, mai ales după-amiaza și seara, pe arii restrânse, cu precădere în zonele montane și submontane, vor fi ploi de scurtă durată, descărcări electrice și posibil grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în regiunile vestice, iar de scurtă durată și în timpul ploilor.

Prognoza meteo pentru joi – 15 iulie

Joi, vremea se va menţine călduroasă, va fi caniculă în regiunile sudice şi local în centru şi în est, dar în vestul şi nord-vestul ţării temperaturile vor scădea semnificativ faţă de ziua anterioară. Astfel, maximele termice se vor încadra între 28…29 de grade pe litoral şi 37…38 de grade în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei, iar disconfortul termic va fi ridicat în majoritatea zonelor. În jumătatea de vest a teritoriului, instabilitatea atmosferică va fi foarte accentuată şi se va manifesta după orele amiezii prin averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi pe arii mai restrânse vijelii şi grindină; cantităţile de apă vor depăşi local 25…40 l/mp. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar vântul slab şi moderat. Temperaturile minime vor fi cuprinse în general între 14 și 22 de grade.

Prognoza meteo pentru vineri – 16 iulie

Vremea va fi în general instabilă în Maramureş, Crişana şi Banat, unde temperaturile vor continua să scadă uşor, dar şi în Transilvania şi cea mai mare parte a Olteniei, unde răcorirea vremii faţă de zilele anterioare va fi semnificativă. În aceste regiuni, temporar înnorările se vor accentua şi vor fi averse local torențiale, intensificări ale vântului, frecvente descărcări electrice și izolat vijelii şi grindină. În restul teritoriului vremea va fi călduroasă, local caniculară, iar disconfortul termic se va menţine ridicat; cerul va fi variabil, iar fenomene de instabilitate atmosferică vor fi pe spaţii mici în dealurile Munteniei şi Moldovei. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 şi 36 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între 11 grade în depresiunile intramontane şi 24 de grade pe litoral. (agrointel.ro)

Articolul precedentLa Sala Sporturilor, are loc azi târgul locurilor de muncă organizat de AJOFM Bihor
Articolul următorDeputatul Ioan Mang: Despre minciuna creșterii economice ”pe investiții”