Singura modalitate de a depăşi şocul creat de Trianon într-o nouă unitate central-europeană este doar calea “înlăturării diferenţelor noastre”, a declarat, vineri, László Kövér, preşedintele parlamentului ungar, la un forum organizat de parohia reformată din Nagykanizsa.

În timpul forumului, preşedintele parlamentului ungar a explicat că nu este în interesul Ungariei ca, la aniversarea celor 100 de ani, să provoace sentimente de ură din partea altora.

Trauma deciziei de la Trianon este “pe cale de dispariţie”, unul dintre motive este faptul că, în timp, noile generaţii nu mai au experienţele personale pe care le-au trăit bunicii lor şi pe care le-ar fi povestit, a declarat preşedintele, adăugând că, “atunci când această relaţie personală dispare, atunci apar problemele”, motiv pentru care această sarcină importantă revine politicii, politicii culturale şi educaţiei!

Politicianul a anunţat că Ungaria doreşte să continue programul de unificare a naţiunii fără modificarea graniţelor, “astfel încât să legăm vieţile comunităţilor rupte de ale noastre ca şi cum am trăi în interiorul unei singure graniţe”.

Politicianul a subliniat relaţia economică intensă cu România şi Slovacia, dar şi cu Polonia. Dincolo de graniţele Ungariei, se desfăşoară şi renovarea grădiniţelor, a şcolilor şi a creşelor,
care este deosebit de importantă, a precizat preşedintele parlamentului ungar.

Pentru a stabili o relaţie mai strânsă cu ţările vecine, s-ar putea sugera chiar ca elevii din apropierea graniţei să înveţe limba ţării vecine ca a doua limbă străină, în spiritul înţelegerii dintre naţiuni, a menţionat László Kövér.

sursa: hirado.hu

Articolul precedentAlertă internațională la cel mai înalt nivel!
Articolul următorOZN-uri la aeroportul din Oradea!