Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că persoanele care sunt apte să muncească şi nu vor să facă acest lucru nu vor beneficia de venitul minim de incluziune.

Prezent la o dezbatere despre fondurile europene, ministrul Muncii s-a referit, printre altele, şi la venitul minim de incluziune, despre care a spus că “este stabilit şi foarte bine aşezat” pe trei piloni extrem de importanţi.

“Unu, evitarea sărăciei şi scoaterea a cât mai multor oameni din sărăcie şi din risc de sărăcie. Al doilea este direct plasat pe încurajarea ocupării forţei de muncă. Mă uit ce are nevoie o familie, dar mă uit şi la cei apţi legal şi din punct de vedere al sănătăţii să muncească şi nu le mai acord niciun sprijin dacă nu vor să muncească”, a spus Marius Budăi.

Ministrul a adăugat că cel de-al treilea pilon este cel prin care se încearcă prevenirea abandonului şcolar şi nevoia încurajării participării la şcoală.

“Cum se realizează acest lucru? Printr-un parteneriat onest, cu finanţare de la ministerul Muncii, prin autorităţile publice locale, care, prin direcţiile de asistenţă social la nivel local, vor trebui să realizeze în primul rând o anchetă socială, care să scoată la iveală nevoile reale ale familiei. Una din direcţiile extrem de importante (…) va fi asupra copilului şi a încurajării copilului să meargă la şcoală. (…). Pe viitor, noi înlocuim acel ajutor social cu venitul minim de incluziune, în momentul când i se va aproba dosarul, acea persoană, acele persoane care sunt apte din punct de vedere legal şi al sănătăţii de muncă vor fi înscrise automat la AJOFM-uri. Vor fi chemate la AJOFM, vor fi consiliate acolo, vor fi calificate acolo în vederea ocupării. Refuză acest lucru, înseamnă că nu are nevoie de venitul minim de incluziune”, a declarat Marius Budăi, potrivit Agerpres.

Ministrul a făcut referire şi la modul în care ministerul a sprijinit mediul de afaceri, după o perioadă grea, de pandemie, să-şi apere locurile de muncă. El a menţionat că, referitor la măsurile de încurajare a ocupării, au fost transferaţi în noiembrie 57 milioane de euro de pe altă linie de finanţare.

“Am încheiat deja convenţiile cu mediul privat pentru a subvenţiona şi a încuraja în primul rând ocuparea tinerilor în România. (…). Şi mai ales pentru a apăra locurile de muncă. Iată că măsurile implementate de această coaliţie politică, un echilibru între măsurile sociale şi măsurile economice, a creat în România, în 2022, folosind şi fondurile europene, peste 100.000 de noi locuri de muncă”, a mai spus ministrul Marius Budăi. (sursa)

Articolul precedentVremea azi, 12 februarie. Ninsorile cuprind majoritatea regiunilor din țară
Articolul următorOrele de linişte la bloc în 2023. Care sunt şi ce se întâmplă dacă nu le respecţi