Paracetamolul și ibuprofenul sunt substanțele care se regăsesc în cele mai folosite medicamente pentru copii. Foarte mulți părinți primesc recomandarea de a alterna la patru ore aceste două medicamente pentru a reduce febra, însă medicii specializați în toxicologie spun că nu ar trebui să le combinăm, mai ales în cazul micuților.

Dr. Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov, a explicat pentru „Adevărul“ de ce nu este bine să amestecăm aceste substanțe.

Cele două substanțe, ibuprofen și paracetamol, au efect asemănător și sunt folosite la copiii care sunt răciți pentru că au efect pe febră“, spune medicul Sandra Alexiu.

Însă efectele celor două substanțe diferă de la o persoană la alta, în unele cazuri nu se obține o scădere a febrei cu ibuprofenul, cum sunt și cazuri în care paracetamolul nu ajută la ameliorarea durerilor.

Nu este bine să fie combinate pentru că au efecte similare și trebuie folosite cu atenție pentru copii, fiindcă există tentația de a trata orice croșeu de temperatură, cât de mic, ceea ce nu este corect. Febra este un mecanism de protecție, care declanșează fenomene imune de apărare din partea organismului, declanșează cascada de formare de anticorpi, așa că nu e bine să o combatem decât după ce depășește un anumit prag. Acest prag este de 38 de grade la copiii până în trei luni și 38,5 la restul vârstelor. Nu dăm medicament antitermic decât dacă se depășește acest prag, ca să-i lăsăm timp organismului să reacționeze și să se apere“, explică specialistul.

Ibuprofenul și paracetamolul au efect atât pe febră, cât și pe durere, pe inflamație.

De asemenea, trebuie să calculăm atent doza. La copii, doza se calculează pe kilogram/corp, deci trebuie citit cu atenție prospectul. Este responsabilitatea părintelui care administrează medicamentul să calculeze corect doza, având în vedere că vorbim de medicamente care se eliberează fără rețetă“, completează medicul de familie.

Doctorul Sandra Alexiu spune că medicii de familie se confruntă deseori, la cabinete, cu supradoze. „Este foarte important să citim prospectele, pentru că acolo găsim contraindicațiile, dar și doza maximă permisă“, afirmă doctorul.

Febra, baubaul părinților

Aceste tratamente sunt folosite pentru a scăpa de febră, majoritatea părinților au primit, cel puțin o dată, sugestia de a alterna paracetmol și ibuprofen, și mulți au și pus-o în practică, speriați de momentul în care micuțul face temperatură mare.

Medicul de familie Sandra Alexiu spune că recomandarea de a alterna cele două substanțe, în cazul copiilor, apare foarte des, dar „nu este prevăzută în niciun ghid“.

În toate ghidurile de tratament al febrei la copilul sub cinci ani, și vorbim de ghiduri consacrate, ale Academiei americane sau al NHS, din Marea Britanie, se precizează că nu se folosește tratamentul alternativ ca să combați febra. Febra se combate numai dacă este nevoie, adică dacă se depășește pragul. Noi nu trebuie să administrăm aceste medicamente pentru a preveni ceva, ele sunt tratamente simptomatice, se folosesc când ai un simptom“, lămurește doctorul. (adevarul.ro)

Articolul precedentStare de alertă epidemiologică. Cât va dura sezonul gripal
Articolul următorRomânii dau zilnic peste 10.000 de comenzi pe Shein și Temu, dar multe achiziții sunt riscante