PNL a promovat patru lideri suspecți de plagiat în funcții înalte în stat, de la premierul Nicolae Ciucă, liderul Executivului, la cei trei miniștri sau foști miniștri ai săi, Florin Roman și Sorin Cîmpeanu (care și-au dat demisia în urma scandalurilor publice) și Lucian Bode care rezistă în ciuda presiunilor publice.

Scandalul tezelor de doctorat ale acestora au zguduit PNL de când a ajuns la guvernare cu PSD. Liderii social-democrați chiar au întrebat în declarații publice de ce ”plagiatorul Bode” mai este în funcție. Spre exemplu, G4Media a arătat cum s-a ajuns în situația în care social-democrații cer public demisia acestuia și a altor miniștri PNL.

În acest context, luni seară, sursele G4Media au confirmat că cei doi miniștri liberali care au demisionat în urma scandalului plagiatelor, Sorin Cîmpeanu (Educație) și Florin Roman (Cercetare și Digitalizare) nu numai că se întorc în prima linie politică, dar la cel mai înalt nivel.

Astfel, Florin Roman este susținut de liberali pentru funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților și Sorin Cîmpeanu pentru funcția de vicepreședinte al Senatului.

Florin Roman este primul ministru din Guvernul Ciucă plecat în urma scandalului de plagiat, în decembrie 2021. Acesta a demisionat după ce Libertatea a publicat o investigație care a demonstrat că Roman și-a trecut în CV o diplomă inexistentă: licența în economie la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj. UBB a arătat că Roman nu este licențiat al universității, ci a primit o diplomă de absolvent al unui colegiu.

În ianuarie 2022, jurnalista Emilia Șercan a publicat într-o investigație PressOne faptul că teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. În urma dezvăluirilor, jurnalista a acuzat că autorităţile statului au orchestrat o operaţiune de kompromat împotriva sa, iar acum încearcă să muşamalizeze această acţiune. Detalii, aici. Între timp, G4Media a arătat cum Ministerul Educației a pierdut definitiv procesul în care premierul Ciucă obținuse suspendarea analizei tezei sale de doctorat, suspectă de plagiat.

Mai mult, premierul e beneficiarul trucării procesului de repartizare aleatorie a dosarului, prin metoda ”coperta”, după cum a explicat G4Media. Dosarul său a ajuns la un judecător care a fost promovat în mai multe funcții guvernamentale de PNL, formațiunea al cărei presedinte este, în prezent, chiar Nicolae Ciucă. Mai mult: până anul trecut, judecătorul Marius Iosif și Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului, numit în funcție de același Ciucă, au fost membri ai aceleiași Loje Masonice. Judecătorul a anulat toate sesizările de plagiat din dosarul lui Ciucă.

Sorin Cîmpeanu a fost al treilea membru al Guvernului Ciucă acuzat de plagiat, iar în prezent este unul dintre cei trei specialiști ai PNL care vor „corecta” legile Educației, în varianta propusă coaliției de guvernare de ministrul actual, Ligia Deca, înainte ca proiectele să intre în Guvern și să fie asumate de Executiv pentru a fi trimise apoi Parlamentului, potrivit surselor Edupedu.ro. Cîmpeanu și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației în urma unui scandal de plagiat, pe 29 septembrie 2022.

Lucian Bode este al patrulea membru al Guvernului Ciucă implicat într-un scandal de plagiat. Bode a ales și el calea instanței, ca și Ciucă, iar PNL a făcut scut în jurul său. Bode nu a plecat din funcție deși există o decizie a Comisiei UBB care confirmă faptul că ministrul de Interne a plagiat și a dispus revizuirea tezei. În urma deciziei, Bode a cerut retragerea cărții publicate și la baza căreia a stat lucrarea sa de doctorat. G4Media a arătat cum o demitere sau remaniere a lui Bode pe motiv de plagiat ar însemna recunoașterea faptului că și premierul Ciucă, afectat de aceeași problemă, trebuie să plece și el. Detalii, aici. 

Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat luni de ziariști care este poziția sa și a PNL față de acuzațiile oficiale de plagiat la adresa sa și a ministrului de Interne Lucian Bode.

  • ”În acest moment au existat discuții prin care s-a explicat în fața liderilor PNL care e poziția noastră. Există justiție în România, de la acuzare la verdict final e timp, motiv pentru care lăsăm să se desfășoare procesul”, a spus Ciucă.

Reporterul Cristian Andrei de la Europa Liberă a insistat, întrebându-l pe șeful PNL cum se raportează la declarația din 2021 a președintelui Klaus Iohannis, care spunea că ”orice politician suspect de plagiat trebuie să facă un pas în spate”.

  • ”Este o declarație care contează pentru fiecare dintre noi. Dar e un proces care trebuie să se finalizeze printr-o decizie finală a instanței”, a mai spus Nicolae Ciucă, refuzând ulterior să revină asupra chestiunii. (sursa)
Articolul precedentN-au fost în stare de nimic bun! Peste 1.300 de antreprenori, puși să dea microgranturile COVID de câte 2.000 EUR înapoi la stat
Articolul următorCiolacu vrea taxă de 1% pe cifra de afaceri pentru multinaționalele din România: „O regulă corectă pentru toată lumea”