În timp ce guvernele din întreaga lume dau asigurări că economia îşi va reveni începând din 2021, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au publicat recent prognoze sumbre.

Potrivit calculelor Fondului Monetar Internaţional, performanţa economiei globale va fi în 2020 și în 2021 cu  11 miliarde de euro mai redusă. Va fi „cea mai gravă recesiune” de la criza economică mondială de acum 90 de ani, a afirmat economista şefă a FMI, Gita Gopinath. „Nicio ţară nu va scăpa neafectată”, a adăugat aceasta.

Pentru a putea face o comparaţie, performanţa valorică brută a economiei germane a fost în 2019 de puţin peste trei miliarde de euro, notează Deutsche Welle. Ca o consecinţă a crizei, datoria publică va depăşi în acest an, raportat la performanţa economică, nivelul maxim înregistrat la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

FMI aşteaptă un reviriment în 2021, cu o creştere de 5,4 la sută. Dar, potrivit Gitei Gopinath, această evoluţie pozitivă va avea loc doar dacă nu va avea loc un al treilea val al pandemiei de COVID-19.

Experții de la Washington avertizează însă că estimările se pot înrăutăţi dacă incertitudinile legate de pandemie şi de eventuale limitări impuse economiei şi vieţii publice se vor prelungi. Pentru ţările industrializate, Banca Mondială anticipează un minus de 7%, pentru ţările emergente o scădere cu 2,5 la sută, iar pentru Zona Euro o diminuare-record de 9,1%. În schimb, experţii instituţiei se aşteaptă ca economia Chinei, ţara în care a apărut COVID-19, să crească cu 1%. (sursa)

Articolul precedentÎntrebat de ce a trimis petiția inginerului demis politic de PNL chiar la cei care l-au demis, Iohannis spune că nu știe situația: „După ce mă documentez, o să vă răspund”
Articolul următorUn medic avertizează: Dacă vom continua așa, în trei săptămâni vom vedea pacienți în curtea spitalelor și apoi pe strada de alături