Publicația Recorder a expus luni, 23 noiembrie, situația lui Ovidiu Ianculescu, un inginer director la Apele Mureș, „o instituție cu peste 400 de angajați, care gestionează infrastructura de apă din șase județe”. Omul se adresase și Administrației Prezidențiale, iar Libertatea a intrat în posesia răspunsului și l-a confruntat la conferința de presă pe președintele Klaus Iohannis.

Povestea lui Ovidiu Ianculescu este povestea a mii de funcționari publici sau oameni din companiile naționale schimbați după bunul plac, odată cu instalarea unei noi puteri. De data asta, puterea celor de la PNL.

„La începutul acestui an, după ce conducerea Apelor Române a fost preluată de liberalul Ervin Molnar, Ianculescu s-a trezit cu trimișii acestuia în birou: i s-a pus în față o coală albă și i s-a cerut să-și dea demisia pentru că postul său era promis unui membru PNL. Ovidiu Ianculescu s-a consultat cu colegii mai bătrâni și cu un avocat, dar toți i-au spus același lucru: «Copile, astea sunt vremurile. Nu te pune cu partidul aflat la putere, că te va face praf». Așa că și-a dat demisia”, a scris Recorder, care a dezvăluit povestea omului.

Cu jalba în băț la președintele țării

Revolta și, mai ales, reacția copilului său l-au făcut pe Ianculescu să-și facă public cazul.

Printre cei apelați de inginer, a fost și președintele Klaus Iohannis, căruia Ianculescu i-a trimis o petiție. Libertatea a intrat în posesia răspunsului Administrației Prezidențiale.

Chiar în deschiderea petiției către Palatul Cotroceni, directorul demis politic spunea că „menționez că n-am fost, nu sunt și nici n-am de gând să fiu în vreun partid politic”.

În memoriul adresat președintelui Iohannis, Ianculescu a explicat, om cu om, cine sunt cei din PNL care au colonizat instituția publică, odată cu instalarea Guvernului Orban.

„Petiţia dumneavoastră a fost trimisă la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor”

Răspunsul administrației a fost un șoc pentru Ianculescu, conform discuției pe care inginerul a avut-o cu Libertatea.

„Domnule Ovidiu Ianculescu,

Am luat cunoştinţă din petiţia adresată preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, despre solicitarea dumneavoastră.

În vederea analizării problemelor semnalate, petiţia dumneavoastră a fost trimisă la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Urmează ca, în termenul legal, instituţia sesizată să comunice Administraţiei Prezidenţiale şi dumneavoastră soluţia adoptată”.

Practic, petiția inginerului a fost trimisă la cei care-l demiseseră politic, instalându-și propriii colegi de partid.

Dialogul de la conferința de presă

La conferința de miercuri seară, de la Palatul Cotroceni, jurnalista Alina Manolache, de la Libertatea, l-a întrebat pe președintele Iohannis despre reacția instituției pe care o conduce la acest caz de politizare.

„Domnule președinte, site-ul Recorder a relatat recent cazul unui director neînscris în vreun partid și care a fost înlăturat politic de la Apele Mureș în favoarea unui om de partid, după ce PNL a venit la guvernare. Am aflat, la Libertatea, că omul vă trimisese o petiție și dumneavoastră. În răspunsul pe care Administrația Prezidențială l-a dat petiției, colegii dvs. din Palatul Cotroceni l-au trimis pe om la Ministerul Mediului, adică exact la șefii care îl dăduseră jos. Atât poate să facă Administrația Prezidențială când un cetățean arată un caz atât de amplu de politizare a unei instituții?”

Klaus Iohannis: După ce mă documentez, o să vă răspund.

Administrația Prezidențială are o structură care se numește Departamentul Politică Internă, care are ca rol exact „analizarea permanentă a activității principalelor instituții publice, a partidelor politice,  fiind recomandate direcţii de acţiune pentru preşedintele României”. Dacă partidele parazitează instituțiile publice, în sensul implantării pe criterii politice a oamenilor proprii în funcții nepolitice, și dacă acesta este un fenomen, departamentul ar trebui să semnaleze acest lucru președintelui țării sau acesta, alertat din societate, să ceară acest gen de analiză ca să poată să acționeze mai departe constituțional.


Citeşte întreaga ştire: Întrebat de ce a trimis petiția inginerului demis politic de PNL chiar la cei care l-au demis, Iohannis spune că nu știe situația: „După ce mă documentez, o să vă răspund”

Articolul precedentINVESTIȚIILE au fost BLOCATE de pandemie: 46% dintre investiții au fost anulate, reduse sau suspendate
Articolul următorVa urma ‘cea mai gravă recesiune’ de la marea criză economică de acum 90 de ani – avertismentul FMI: ‘Nicio ţară nu va scăpa neafectată’